Amikor elhomályosodik a kép

Először csak a könyvet kell távolabb vinni a szemünktől, hogy élesen lássunk, aztán jönnek a komolyabb bajok. Az időseknél a makuladegeneráció a végleges látásromlás legfőbb oka, s ez beárnyékolhatja a mindennapokat.

Család-otthonPalágyi Edit2012. 11. 20. kedd2012. 11. 20.

Kép: XXIII. kerület Soroksár Orvosi rendelö szemészet orvos doktor beteg kórház fotó: Németh András Péter

Amikor elhomályosodik a kép
XXIII. kerület Soroksár Orvosi rendelö szemészet orvos doktor beteg kórház fotó: Németh András Péter

Ha mindent homályosan és színtelenül látunk, az nemcsak lehangoló, de a makuladegeneráció nevű betegség jele is lehet. E kór, melyben a szem makulája, azaz az éleslátásért felelős sárgafoltja elfajul, akár a negyedik X fölött megjelenhet, és főleg a nőket veszélyezteti. Az 50 felettiek közül minden hetedik embert érint, a 65 évnél korosabbaknak pedig a negyedénél kimutatható. Érdemes odafigyelni a tüneteire, a betegség ugyanis az időskori vakság legfőbb oka hazánkban is. Előfordulhat, hogy kezdetben csak az egyik szemnél vész el az éleslátás, így nehéz észrevenni a gondot. Akár önvizsgálattal is felfedezhetik a korosodók, hogy elvesznek egy tárgy éles körvonalai, ha ugyanis egy speciális rácsos rajzot szemlélnek, a vonalak görbének, hullámosnak tűnhetnek. Többnyire azonban szemészeti vizsgálaton derül ki az elváltozás. A száraz és nedves formában is jelentkező betegséget tévesen hívják a köznyelvben meszesedésnek. Ehelyett ugyanis a száraz formában – ez történik tízből kilenc páciensnél - az ideghártya sárgás területe, a sárgafolt elvékonyodik, a sejtek tönkremennek. A gyorsabban zajló és komolyabb károsodást okozó nedves változatban pedig a kóros folyamat eredményeképpen új, törékeny és szivárgó vérerek keletkeznek, s duzzanat, hegképződés rontja a látást, akár holttér is kialakulhat.

Az időskori makuladegeneráció súlyos formája amerikai kutatók szerint együtt járhat a szellemi hanyatlással, például a memóriazavarokkal. Azon még töprengenek, vajon ennek idegrendszeri okai vannak-e, avagy az áll a háttérben, hogy aki rosszul lát, annak beszűkül az élete. A szembetegségekkel küzdő idős nem jár szívesen emberek közé vagy sétálni, nem fejt keresztrejtvényt, nem olvas, és nem lesz türelme megnézni a kedvenc műsorát sem - ezért is érdemes megelőzni e bajokat. Kutatások szerint érdemes sok zöldséget fogyasztani, az antioxidánsokban, bizonyos ásványi anyagokban - így cinkben - és vitaminokban gazdag étrend ugyanis segíti a szem egészségének megőrzését, illetve lassíthatja a látásromlást. Miközben például a magas vérnyomás és a világos szemszín, illetve a dohányzás, a mozgáshiány és az elhízás többszörösére növeli a szépkorúaknál a visszafordíthatatlan szembajok kockázatát is. 

Ezek is érdekelhetnek