Égeti a zsírt a Rodeó Trainer

Ez évtől már hánykolódó bikát is bevetnek a Nemzetközi Pető Intézetben a sérült gyerekek mozgásfejlesztésére. A Rodeó Trainert dr. Nagy Zoltán fejlesztette ki, akit az elmúlt években külföldön is díjaztak gyógyászati jellegű találmányaiért.

Család-otthonKeresztény Gabriella2012. 11. 28. szerda2012. 11. 28.
Égeti a zsírt a Rodeó Trainer

A jogot végzett, 47 éves férfi ezermester édesapjától örökölte műszaki tehetségét. Az egyetem elvégzése után jött rá, hogy mégis inkább a fejlesztések vonzzák. Meg a tanítási vágy, ezért a mai napig az egyik rendvédelmi szakközépiskola oktatója. Mivel világéletében sportolt, nem csoda, ha találmányai, újításai az egészséges életmódhoz és a gyógyászathoz kötőnek. Mint például a Rodeó tréner, mely funkcióját tekintve rodeógép, formailag viszont egy olyan szék, ami az arénában küzdő bikához hasonlóan csakis ledobni akarja a rajta ülőket.

- A tévében közvetíttek egy amerikai bikarodeót - meséli a feltaláló -, amikor a lassított filmkockákat látva egyszer csak felordítottam: ez az! Észrevettem ugyanis, hogy aki fenn akar maradni a vadul forgó, ugráló állaton, annak a lábától a füléig a teste minden izmát és porcikáját alaposan meg kell dolgoztatnia. (Sőt, a mozgást koordináló kisagyat is!)
Így jött az ötlet 2010-ben, hogy kifejlesztek egy hasonló szerkezetet. Régóta léteznek már rodeógépek – hatalmas monstrumok -, az én találmányom viszont egyszerű, mindössze 16 kilós, szobában is elférő változat, ami ugyanazon az elven működik: az ülés egy gömbcsuklóra van erősítve, s az a lényeg, hogy a mindenfelé kilengő széket vízszintes helyzetben tartsuk. Már az első bemutatón óriási sikert aratott. Volt, aki „zsírfalónak” nevezte, mert a folyamatos egyensúlyozó mozgás az ember minden porcikát megmozgatja, főleg a derék és a has vonalán égeti el a zsírt. A Rodeó Trainer „lelke” egy komputer, mely méri az elégetett kalóriát, s hangjelzésekkel jelzi a gépen ülőnek, hogy megfelelően hajtja-e végre a mozdulatokat. Nehéz ám az egyensúlyt tartani, a gyakorlatok nehézségét ezért szabályozni is lehet.

- Hogy került kapcsolatba a Pető Intézettel?
- A Rodeó egyik bemutatóján találkoztam egy gyógytornásszal, aki meghívott a kongresszusukra, s ott a kollégái javasolták: keresem meg az Intézetet, hiszen annak a fő profilja éppen a mozgássérült gyerekek rehabilitációja. A kezdetek biztatóak voltak, a gyerekek imádták a ficánkoló bika-masinát, ami kiválóan alkalmas a mozgásfejlesztésre: erősíti a törzsizmokat, javítja a mozgáskoordinációt, fejleszti az egyensúlyérzéket

- Mennyibe kerül egy ilyen szoba-bika, és ki gyártja?
- Mint a legtöbb magyar találmányt, egyelőre senki. Nincs rá befektető. Az eddig elkészül pár darab saját gyártmány, ára áfával együtt 215 ezer forint. Pedig szériában jóval gyorsabban, olcsóbban készülhetne. Jelenleg egy „amerikás” magyar ismerősöm próbál gyártót szerezni. 

Ezek is érdekelhetnek