Együttes fellépés az abortusz ellen

Gyakran vitatkozunk azon, hogy valóban a nő joga-e eldönteni azt, hogy nem kívánja világra hozni magzatát. Emellett fölmerül a kérdés: mit mondanak ezekben a helyzetekben a férfiak?

Család-otthonBiczó Henriett2012. 11. 22. csütörtök2012. 11. 22.

Kép:

Együttes fellépés az abortusz ellen

Mikortól számítjuk az emberi életet: a fogantatástól vagy a születéstől? Az élet: ajándék címmel rendezett nemzetközi konferencián felszólalók egyöntetűen állították, a fogantatástól. Többen képviselték azt az álláspontot, hogy egy nőnek minden körülmények között világra kell hoznia gyermekét (kivéve, ha egészségügyi kockázat valószínűsíthető, akár az anya, akár a magzat esetében). Kövér László házelnök a gyerekvállalást nemzetstratégiai kérdésnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy „a gyerek nem magánügy, hanem a közjó egyik legfőbb eszköze”.

Carlo Casini olasz EP-képviselő beszélt arról az aláírásgyűjtési kezdeményezésről is, amelyhez hazánk is csatlakozott. Ennek lényege, hogy az EU ne támogassa anyagilag az embriók elpusztítását. A cél eléréséhez legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni, minimum hét tagállamból. Igor Beloborodov ugyancsak nemzetközi kampányba kezdett az abortusz ellen. Szerinte azért is sürgető a kérdés, mert a demográfiai mutatók erőteljes hatással vannak a nemzetgazdaságra, és Európa öregedő társadalmai nem söpörhetik félre a problémát.

Több civil szervezet, köztük az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület is felvállalta, hogy segít a nehéz helyzetbe jutott várandós nőknek gyermekük elfogadásában és felnevelésében. Lelkisegély-vonalat tartanak fenn, anyaotthoni elhelyezéseket szerveznek, ha kell, babakelengyét gyűjtenek. A Gólyahír Egyesület az örökbefogadásban vállalt jelentős szerepet, az Otthon Segítünk Alapítvány pedig a szociális helyzetet érintő kérdésekben próbál segíteni.

A terhesség megszakítást választó nők 34 százaléka rossz anyagi körülményeivel indokolta döntését, 14 százalékuk pedig párkapcsolati problémára hivatkozott 2008-ban. Meglepő adat, hogy az abortuszt kérők 54 százaléka saját bevallása szerint úgy esett teherbe, hogy alkalmazott valamilyen fogamzásgátló módszert.

- Ideológiai alapon nem lehet hozzányúlni az abortuszkérdéshez. A társadalom 65 százaléka fontosnak tartja, hogy megmaradjon a nők önrendelkezési joga és a biztonságos terhesség-megszakítás lehetősége. Egyetlen nő sem örömmel veti alá magát egy ilyen beavatkozásnak, a kényszerdöntések mögött komoly okok húzódnak meg – állítja Sáfrány Réka társadalomtudományi szakértő, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség alelnöke. – A megelőzésre kellene sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni, és a fogamzásgátló eszközöket hozzáférhetőbbé tenni. A szociálisan rászorulók egy időben ingyen juthattak hozzá fogamzásgátló szerekhez, nem értem, hogy ez a támogatás miért szűnt meg. Ha a gyermekgondozási ellátás fejlettebb, a nők elhelyezkedése rugalmasabb lenne, akkor vélhetően kevesebben kényszerülnének nem tervezett terhességük megszakítására – érvel a szakértő.

Sáfrány Réka szerint egyetlen nőt sem lehet megbélyegezni azért, mert az abortusz mellett döntött, hiszen gyakran a párjukkal közösen határoznak így, vagy éppen a partnerük nyomására kényszerülnek rá. Már iskolás kortól fel kellene készíteni a fiúkat és a lányokat a felelősségteljes szexuális életre, így talán egyszer elérjük, hogy a férfiak is nagyobb részt vállaljanak a nem kívánt terhességek elkerülésében.

ÉVABORTUSZOK SZÁMA
1992 87 065
2002 56 075
2009 43 200
2010 40 500
2011 38 400