Gyerekbajok felnőttkorban

Ha beteg a gyerek, könnyen előfordulhat, hogy az „ápolószemélyzet”, azaz anya és apa is ágynak esik. A tapasztalatok szerint a felnőttek nehezebben viselik a vírusok és bacilusok támadását, mint az apróságok. Így fordulhat elő, hogy míg a bárányhimlős gyerek három-négy napig nyomja az ágyat, addig ugyanez a betegség hosszú időre a kanapéra szegezi a szülőket.

Család-otthonSzabó Enikő2012. 11. 27. kedd2012. 11. 27.
Gyerekbajok felnőttkorban

Bárányhimlő

Tünetek
A jellegzetesen viszkető, hólyagos kiütések test-szerte megjelennek. Míg gyerekkorban főleg a bőrön és a szájban vannak a sebek, felnőtteknél gyakori, hogy a vírus megfertőzi a tüdőt, az agyat, a szívet, esetleg az ízületeket. A tüdő fertőzése köhögést és nehézlégzést okoz, az agyé, - az agyvelőgyulladás - bizonytalan járással, szédüléssel, zavartsággal jár. A szív fertőzése szívzörejt eredményez, az ízületek megbetegedése pedig az ízületek, izmok fájdalmával jár.

Hogyan védekezhet?
Ha még nem esett át a fertőzésen, a legjobb módja a megelőzésnek a védőoltás.

Mit tehet, ha már megfertőződött?
A gyerekek esetében bevált viszketést csillapító szerek felnőtteknél kevésnek bizonyulnak. Szükség lehet vírusellenes készítményekre, amelyeket a betegség kezdetétől számított 24 órán belül kell beadni ahhoz, hogy megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Lepkehimlő („ötödik betegség”)

Tünetek
A fertőzést követően hét nappal jelentkeznek az enyhe influenzaszerű panaszok, majd újabb egy hét múlva megjelennek a jellegzetes tünetek is: az arcpír, a halvány kiütések a törzsön és a karokon, lábakon. Kísérő tünete lehet a torokfájás és a nyirokcsomó-duzzanat. Felnőtteknél gyakori az ízületi fájdalom, ízületi gyulladás.

Hogyan védekezhet?
Mivel a betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, az alapvető higiénés szabályok betartásával.

Mit tehet, ha már megfertőződött?
A lázat és az ízületi fájdalmakat csökkentheti vény nélkül kapható szerekkel. Felnőtteknél a viszketés erőteljesebb lehet, ilyenkor célszerű zabpelyhes fürdővel enyhíteni a panaszokat.

Mumpsz
Tünetek
Gyerekeknél és felnőtteknél is hidegrázással, fejfájással, rossz közérzettel, hőemelkedéssel kezdődik a betegség, majd két-három nap múlva a nyálmirigyek megduzzadnak. Felnőttkorban gyakoribb az idegi vagy agyi károsodás: idegi eredetű süketség, arcizombénulás. A hasnyálmirigy-gyulladás hasi fájdalmat, hányingert, hányást okoz. Felnőtt férfiaknál az esetek jelentős részében egyik vagy mindkét here is begyulladhat.

Hogyan védekezhet?
Cseppfertőzéssel terjed, a fertőzésre fogékony emberek nagy része megkapja, ha nincs beoltva. Hazánkban a mumpsz elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik (MMR-oltás) 1990 óta.

Mit tehet, ha már megfertőződött?
A gyulladás és a fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapító, hideg és meleg borogatás váltogatása ajánlott.

Torokgyulladás

Tünetek
Ugyanazok, mint a gyerekeknél: láz, nyelési nehézség, nyirokcsomó-duzzanat. A streptococcus okozta torok- és mandulagyulladás elsősorban szövődményei miatt érdekes. Felnőtteknél a kezeletlen torokgyulladás ritkán reumás lázat okozhat. A fertőzés után 6-21 nappal jelentkezhetnek a vesék gyulladásos megbetegedését jelző húgyúti tünetek.

Hogyan védekezhet?
A kórokozók cseppfertőzés útján és fertőzött tárgyak közvetítésével jutnak a garatba. Közösségekben gyorsan terjed, védekezni ellene nem nagyon lehet.

Mit tehet, ha már megfertőződött?
A torokgyulladás tünetei jól kezelhetőek: bőséges folyadékfogyasztás, gyakori toroköblögetés, torokborogatás, láz- és fájdalomcsillapítás. Bakteriális fertőzés estén a szövődmények megelőzése miatt antibiotikus kezelés is szükséges.

Skarlát

Tünetek
A betegség torokfájdalommal és magas lázzal kezdődik. A nyelv az első napokban fehér lepedékes, később élénkpirossá válik – ezt nevezik málnanyelvnek. A második-harmadik napon a bőrön vörös, bársonyos kiütések jelennek meg, elsősorban a törzsön és a hajlatokban. A kiütések nem viszketnek. Szövődményei lehetnek a szívizomgyulladás, vesegyulladás, reumás-ízületi betegség.

Hogyan védekezhet?
Nagyon ragályos, és ráadásul többször is el lehet kapni, mivel nem alakul ki életre szóló védettség.

Mit tehet, ha már megfertőződött?
Gyógyszer nélkül is felépülhet, de a gyógyulás ilyen esetben hosszú és gyakoribbak a szövődmények. Antibiotikummal jól gyógyítható: a kezelés megkezdését követő 12-24 órában a panaszok mérséklődnek, de a gyógyszer szedését a szövődmények elkerülése érdekében tíz napig folytatni kell. 

Ezek is érdekelhetnek