HPV: a velünk élő kockázat

Míg húsz évvel ezelőtt szinte alig lehetett hallani a humán papilloma vírusról (HPV), ma már nyilvánvaló, hogy az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő kórokozó. Pontos adatok nincsenek arról, hányan hordozzák a vírust, de biztos, hogy a szexuálisan aktív nők 80 százaléka élete során átesik a HPV-fertőzésen.

Család-otthondf2012. 11. 07. szerda2012. 11. 07.
HPV: a velünk élő kockázat

A humán papilloma vírus nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, melyek a hámsejtek magjában szaporodnak. Eddig több mint 130 típusát azonosították, csak az embert fertőzik. Egyik csoportjuk jóindulatú hámelváltozást okoz, ami könnyen eltávolítható – ezek a genitális szemölcsök mintegy 90 százalékáért felelősek. Másik csoportjuk azonban „rák előtti” állapotot és rosszindulatú daganatokat – például méhnyakrákot – idézhet elő, sokszor nagyon hosszú lappangási idő után. Bizonyos típusaik a kéz és a láb szemölcsös megbetegedését okozzák, melyek többnyire könnyen eltávolíthatóak.

A HPV leggyakrabban szexuális úton fertőz. Az AIDS-vírussal ellentétben nemcsak testnedvekkel terjed, hanem közvetlenül a bőrrel való érintkezés során, a rajtuk lévő mikrosérüléseken keresztül, ezért az óvszer nem jelent teljes védelmet. A HPV-vírussal fertőzött férfiak nagy részénél a betegség nem alakul ki, ennek ellenére a vírushordozó megfertőzheti a partnerét. Nagyobb eséllyel fertőződik meg valaki, ha túl korán kezdett szexuális életet élni, ha gyakran váltogatja partnereit, illetve, ha más, szexuális úton terjedő betegsége (HIV, herpesz, chlamydia) van.

A fertőzés egyik legegyértelműbb jele a szeméremtest környékén kialakuló puha, rózsaszínű szemölcs. Bár a fertőzöttek többségének nincs semmi tünete, a vírus azonban mégis él a bőrben vagy a nyálkahártyában.

Nőknél a fertőzést méhnyakrák-szűréssel lehet kimutatni. Ez egyszerű, fájdalommentes vizsgálat, melynek során a nőgyógyász speciális eszközzel sejteket sodor le a méhnyak felszínéről. E mintából állapítják meg, hogy a méhnyak szövetében kialakult-e olyan elváltozás, mely később esetleg rákos daganatot okozhat. Ha a HPV-teszt pozitív, abból még nem tudható, hogy milyen rizikójú víruscsoport okozza a fertőzést. Ezért fél év múlva újabb tesztre kerül sor, s ennek eredményétől függően végeznek olyan vizsgálatokat, amelyekkel meghatározzák a pontos vírustörzset.

A HPV nem gyógyítható, a kezelések célja a fertőzés okozta elváltozások eltüntetése. A szervezet azonban képes a vírussal felvenni a harcot, így a HPV-fertőzések csaknem 90 százaléka két éven belül nyom nélkül elmúlik. A fertőzöttek 5-10 százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami aztán könnyen daganatok kialakulásához vezethet.

Ezek is érdekelhetnek