Lőnek a boszorkányok!

Elgémberedünk, s ilyenkor könnyen törhet ránk derült égből a villámcsapás: elég egy gyanútlan lehajolás, s máris pokoli fájdalom hasít a hátunkba. Megkövülünk, hiszen minden mozdulat további kínok forrása. Az orvosok lumbágónak hívják e nyavalyát, melynek érzékletes német elnevezése, a hexenschuss magyarul boszorkánylövést jelent.

Család-otthonBudai Horváth József2012. 11. 01. csütörtök2012. 11. 01.
Lőnek a boszorkányok!

A derékzsába nincs tekintettel a nemre és az életkorra sem. Leginkább hirtelen forduláskor, hajláskor, netán súly megemelésekor támad. Az ágyéki csigolyákhoz közeli hátizmok feszülnek, keményednek meg, s az ezt kísérő fájdalom akár a talpunkig sugározhat. Az orvosok figyelmeztetnek, hogy a derékzsábát a stressz is kihozhatja: a lelki terhekre válaszul feszülnek meg hátizmaink.

Ilyenkor alapvető teendőnk tehermentesíteni a gerincoszlopot, oldani a görcsöt. A leghelyesebb, ha óvatosan a földre heveredünk, a hátunkra fordulunk, s próbálunk elernyedni. Enyhén behajlított lábunkat polcoljuk fel egy kispárnával, ezzel is csökkentve a gerincizmokra nehezedő nyomást.

A napokig, netán egy-két hétig tartó szenvedésre ajánlott fájdalomcsillapítók közül több egyúttal gyulladásgátló hatású is. Ez azért fontos, mert a hátizomzat tartósan helytelen terhelése miatt különféle gyulladások is felléphetnek, melyek fokozzák a kínokat és ugyanakkor lassítják a gyógyulás folyamatát.

A patikában kapható hőtapaszok beszerzéséig sem kell tétlenül maradnunk: segít a borsmenta-, fenyőtű-, rozmaring-, teafaolajos bedörzsölés, illetve forró fürdő. De ne feledjük: a pátyolgatást mindannyiszor ágynyugalom kövesse. Egyébiránt előbb-utóbb lassú rövid sétával, hátunk óvatos és mértékletes megnyújtogatásával fokozatosan ki kell törni az érthető visszafogottságból.

Amennyiben az erős fájdalom néhány nap múltán sem tűnik el, mindenképpen forduljunk orvoshoz: gondjainkat idegbecsípődés (isiász), illetve porckorongsérv vagy -kiboltosodás is súlyosbíthatja, ami már szakszerű ellátást követel. Ennek része lehet az ingeráram-kezelés és a gyógytornászhoz járás is.

A gyógytorna speciális mozdulatsorai segítenek a megelőzésben is. Ugyanis a gyenge, elsatnyult hátizomzatot mindenképpen szükséges megerősíteni. Bármily furcsa, de meg kell tanulni helyesen ülni, aminek alapszabálya: egy helyben ne tegyük túl sokáig. Az úszás, a kerékpározás hasonlóképpen felvértez az újabb derékmerevítő rohamokkal szemben. Ám mindenképpen kerüljük a megerőltető testmozgásokat. De azt se feledjük: a terhek emeléséhez nem lehajolni, hanem leguggolni érdemes. Végül még egy jó tanács lumbágósoknak: az igazán pihentető és lazító alvás nélkülözhetetlen kelléke a kemény matrac és a tarkót megtámasztó párna.

Ezek is érdekelhetnek