Pedikűröztetnek és repülnek is az adóhatóság ellenőrei

Egyre több olyan helyre jutnak el az adóhatóság ellenőrei, ahová korábban nem: nyáron a strandok, fesztiválok, a kiemelt idegenforgalmi és turisztikai helyszínek kerültek a célkeresztbe, de a revizorok pedikűröztettek, s utaztak hajóval, sőt tankkal is.

Család-otthonTanács Gábor2012. 11. 06. kedd2012. 11. 06.

Kép: lábápolás körömápolás pedikür köröm gomba egészség lakk kozmetikus 2010 09 12 Fotó: Kállai Márton

Pedikűröztetnek és repülnek is az adóhatóság ellenőrei
lábápolás körömápolás pedikür köröm gomba egészség lakk kozmetikus 2010 09 12 Fotó: Kállai Márton

– Előfordult, hogy fogorvosnál tartottak ellenőrzést, aki már éppen ki akarta húzni a revizor fogát – mesélte a Szabad Földnek Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője. – Kollégáink inkább új időpontot kértek, így csak a vizitdíjat kellett kifizetniük. Viszont nyugtát nem kaptak: a tömb a szekrény tetején hevert, tiszta por volt, hónapokra visszamenőleg semmilyen bejegyzés nem akadt benne.

A NAV a közelmúltban összegezte a nyári ellenőrzések tapasztalatait. A nyugtaadási fegyelmet 8220 esetben vizsgálták, és ezek 27,9%-ában találtak szabálytalanságot. A foglalkoztatással kapcsolatos vizsgálatból 3871-et végeztek el, itt 29,3%-ban fedtek fel hiányosságot. A NAV évről évre meghatározza, hogy éppen kiket ellenőriz kiemelten: az idén az adótanácsadók, ügyvédek, magánrendelést folytató orvosok számíthattak az adóellenőrökre. Az érintettek különösebben nem zavartatták magukat: akadt olyan kineziológus, aki, miután nem adott nyugtát, bevallotta, hogy a saját területén még soha nem is hallott ilyen ellenőrzésről.

Hogy a helyzet tovább bonyolódjék, az egyes régiókban a NAV külön is meghatározta, kikre koncentrál. Így például a nyugat-magyarországi régióban az egészségturizmusban érdekelt szolgáltatókra helyeztek nagyobb hangsúlyt. Az egyik esetben az ellenőrök egy pedikűrös szolgálatait vették igénybe, akinek a nyugtatömbjében voltak olyan napok, amelyek egyetlen bejegyzést sem tartalmaztak – a határidőnaplója szerint viszont napi nyolc-kilenc vendéget is fogadott, sőt a revizoroknak is egy hétre előre adott időpontot. A balatoni hajózás ellenőrzése során szinte sehol nem kaptak számlát a jegy mellé, de akadt, ahol még a büfében sem – arról nem is beszélve, hogy az alkalmazottak egy részét nem jelentették be. Meglepődött az a vállalkozó is, aki tankvezetési „kalandra” hívott, s előzékenyen felajánlotta a revizoroknak: írhat számlát, ha van cégük, de ebben az esetben sajnos áfát is kell fizetniük.

– Revizoraink gyakran megkapják a piacon, miért mindig ott ellenőrzünk, bezzeg a jósnőhöz soha nem megyünk – mondta lapunknak Linczmayer Szilvia, aki szerint szándékos törekvésük: senki ne lehessen biztos abban, hogy nála nem fordulhat elő ellenőrzés. Annál is inkább, mert a szabályszegési kedvben kimutatható a különbség ott és akkor, amikor az árusok számítanak az adóhatóságra ahhoz képest, mikor nem várják. – Megfigyelhető, hogy a nyárra jellemző vásárokon munkaidőben sokkal nagyobb a nyugtaadási kedv, mint azon kívül – tájékoztatott a szóvivő, aki hozzátette: ezzel együtt pozitív példa is akad. A szezon kiemelt ellenőrzési terepei a könnyűzenei fesztiválok, melyek közül a legnagyobb, a Sziget presztízskérdést csinál abból, hogy olyan árusítóhely, amely akár csak egyszer is megbukott a vizsgálaton, ne tehesse be többé a lábát a Szigetre. Így onnan az idén az adóhatóság jóformán üres kézzel távozott…

Tipikusnak számít a nyugtaadás elmulasztása és a feketefoglalkoztatás, ezekre a maximális büntetés egymillió forint. Az adóhatóság összesen 355 millió forint bírságot szabott ki. Linczmayer Szilvia hangsúlyozta: „Ebből is látható, hogy a NAV fő célja a jogsértések megelőzése.”

Ezek is érdekelhetnek