Kertünk téli díszei

A fagyos idő beálltával sokszor vágyódunk a színpompás virágok után, azonban egy kis odafigyeléssel ilyenkor is könnyen vidámmá tehetjük kertünket vagy balkonunkat.

Család-otthonKovács Réka2012. 12. 03. hétfő2012. 12. 03.

Fotó: Habik Csaba

 Kertünk téli díszei Fotó: Habik Csaba

Az lomblevelű örökzöldek és fenyőfélék mellett még jó néhány növény képes átvészelni a hideg évszakot. Ha például virágdíszre vágyunk, ültessünk kaméliát, ami ugan savas talajt igényel, konténerben is könnyedén nevelhető. Félárnyékos vagy napos helyre ültessük. 

Balkonládák kedvelt téli növénye a csarab (Calluna vulgaris), melyet már kora ősztől gyönyörű rózsaszínes árnyalatokban és fehér színben kaphatunk a kertészetekben. Érdemes nagyobb csoportban, vegyesen ültetni a színeket így igazán különlegest hatást érhetünk el. Párás klímát és napos helyet, mészmentes, savanyú talajt igényel, ezt viszont hosszan tartó virágzással hálálja meg.

A különlegességeknek ezzel még koránt sincs vége! A rózsaszín és fehér virágú alpesi erika nemcsak a balkonládákban, de sziklakertekben és rézsűkön is megél, a meszet viszont csak mérsékelten tűri. Fajtáiból vegyesen is ültethetünk, így változatos látványt nyújtanak majd.

Hófehér virágával örvendeztet meg minket a fekete hunyor, ez a nagy bokrokat képező, terjedő tövű évelő, mely 5 sziromszerű csészelevelét decembertől márciusig hozza. Leginkább tavasszal nyíló bokrok alatt, hagymásokkal vegyítve mutatós. Szemben az előzőekben felsoroltakkal a fekete hunyor kavicsos-vályogos, meszes talajt szereti. Kúszó cserjéink egyik legszebbike a téli jázmin, melynek sárga virágai a vesszőkön, tél végén, kora tavasszal nyílnak. Kitűnően alkalmas rézsűk, támfalak takarására.

A termésével díszítő cserjék közül próbáljuk ki a mirtuszhangát! Gazdag bogyótermése, fényes sötétzöld levelei szép látványt nyújtanak, főként, ha más törpecserjékkel vegyítjük.

Kísérletezzünk bátran, ne féljünk kipróbálni új, eddig talán ismeretlen növényeket sem. Az érzékenyebb fajtákat óvjuk a fagyos szelektől, takarjuk a tövüket, és a téli a hidegben se felejtkezzünk el az öntözésükről!

Ezek is érdekelhetnek