Minden perc számít, olvassa el!

A stroke (agyvérzés, szélütés) a harmadik vezető halálok, és az elsőszámú betegség, ami tartós rokkantsághoz vezet.

Család-otthonBiczó Henriett2012. 12. 03. hétfő2012. 12. 03.
 Minden perc számít, olvassa el!

Hazánkban évente 40-50 ezren szenvednek el stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül túlélni a betegséget, azokra is nagy veszély leselkedik, mert közülük minden negyedik beteg még az első évben, további 5 százalékuk a második esztendőben életét veszíti.

A becsült adatok szerint 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. Ők talán nem is gondolják, hogy a szélütés milyen hatással lehet a további életvitelre: a túlélők fele lebénul a fél oldalára, negyedük járásképtelen lesz, az esetek több mint 60 százalékában bekövetkezik a fizikai hanyatlás. Sokan nem ússzák meg depresszió (32 százalék) nélkül, a beszédzavar az esetek 12-18 százalékában fennmarad. Az agyi katasztrófa kellő körültekintéssel kivédhető lenne, sokan mégsem tesznek ellene semmit.

A közhiedelemmel ellentétben a stroke nem csak az idősek betegsége, egyre fiatalabb korosztályokat is megtámad. A kockázati tényezők: a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a szívritmuszavar. Kissné Dr. Horváth Ildikó az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében kiemelte, hogy a cigarettázók körében 2-3-szor nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetősége, mint a nemdohányzóknál. Mindenkinek azt tanácsolja, hagyjon fel a káros szenvedélyével, táplálkozzon egészségesen és mozogjon sokat, mert ezzel megelőzheti a szívinfarktust és a stroke-ot is.

Sokan bíznak a szemléletváltozásban, a Magyar Stroke Társaság ezért indította útjára a „Ne késlekedj - Minden perc számít" elnevezésű társadalmi kampányt. A kezdeményezéshez az Országos Mentőszolgálat mellett színházak (a Veszprémi Petőfi, a Kaposvári Csiky Gergely valamint a Debreceni Csokonai) és több városvezető is csatlakozott. A roadshow a múlt héten érkezett utolsó állomásához, a fővárosi Madách Színházba.

A szervezők és a támogatók nem alaptalanul kongatják a vészharangot: az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint évente 4,6 millió ember halálát okozza agyi katasztrófa, és 2020-ra ez a szám várhatóan megduplázódik. Ma Magyarországon 100 ezer lakosra évi 400 új stroke bekövetkezésével számolnak. Ez az arány Franciaországban 130, Németországban 155, az Egyesült Királyságban 170, Spanyolországban 223. Új felismerés, hogy a hátrányos társadalmi helyzetű rétegek veszélyeztetettebbek. A betegség gyakoribb a munkanélküliek között, az alacsony jövedelmű csoportokban, és azoknál, akik helytelenül vagy elégtelenül táplálkoznak.
 

Fitten, boldogan
Negyvenéves koromban éreztem először, hogy „lejárt a garanciám” – idézi fel személyes élményét Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, amikor arról beszélt, hogy miért állt a kampány mellé. - Azóta minden nap úszom. Eleinte nehéz volt, de most már csak pozitív hozadéka van a rendszeres mozgásnak. Boldogsághormon termelődik az agyban, ezért mindenkinek tanácsolom, ne fossza meg magát ettől az érzéstől. A szervezet idővel meghálálja. Ráadásul az ember csak akkor tud teljesíteni a munkájában is, ha pszichésen és fizikailag rendben van. Remélem, a kampánnyal tudunk segíteni a figyelemfelkeltésben. Az életmódváltás és a rendszeres szűrés életet menthet – tette hozzá a 67 éves rendező, egyetemi tanár.

Ezek is érdekelhetnek