Büdös, de gyógyít

Ott a helye – a fokhagyma mellett – a házi patikában a tormának is. Büszkék lehetünk rá, hogy a középkorban először a lengyelekkel együtt a magyarok kezdték használni az ételek fűszerezésére. Arról nem is szólva, hogy jelenleg is nálunk terem a legjobb minőségű és zamatú torma talán egész Európában.

Család-otthonValló László2013. 01. 10. csütörtök2013. 01. 10.

Kép: Torma és méz házi patika torokfájás megfázás elleni gyógyszer 2012 12 29 fotó: Kállai Márton

Büdös, de gyógyít
Torma és méz házi patika torokfájás megfázás elleni gyógyszer 2012 12 29 fotó: Kállai Márton

A frissen szedett gyökérnek figyelemre méltó a tápanyagtartalma: sok kalciumot, magnéziumot, nátriumot, valamint B- és C-vitamint tartalmaz. De a torma gyógyhatásában nagy igazán, aminek a glükozinolát nevű vegyületek (ezek adják a csípős ízt is) a letéteményesei. A reszelt torma javítja az emésztést, a vérkeringést, hajtja a vizeletet, sőt hatékonyan mérsékli a fogfájást is.

Antibiotikus hatásánál fogva gyulladáscsökkentő, ugyanakkor nyákoldó. Mézzel keverve kitűnő köhögéscsillapító, csípős illóolajának belélegzésével tisztulnak a légutak. A népi gyó¬gyászatban reszelékéből borogatást készítettek, s a tüdő-, mellhártya- és mandulagyulladást gyógyították vele. Napjainkban a reumás fájdalmakat enyhítik így.

A torma fűszernek is kiváló zöldségféle, elsősorban húsételek mellé ajánlott. Reszelékét kis ecettel, tejföllel, tejszínnel elkeverve mártást is készíthetünk belőle.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek