Függőleges kert: a világnagy zöldségtorony

Kicsiben már nálunk is akad példa a függőleges kertészkedésre, elsősorban a kis udvaros épületekben, de a kerti lépcsők, teraszok, kerítések, párkányok is jó terei lehetnek az ilyen helytakarékos módszernek. A dísznövények közül a rózsa és a borostyán különösen alkalmasa a függőleges kertbe, a zöldségfélék sorából pedig a támaszt igénylő bab és paradicsom mellett akár a tökkel és a sárgadinnyével is megpróbálkozhatunk.

Család-otthonValló László2013. 01. 24. csütörtök2013. 01. 24.
Függőleges kert: a világnagy zöldségtorony

Ámde van a világnak olyan pontja, ahol nem puszta kedvtelés a függőleges kert, hanem megélhetést jelentő helytakarékos vállalkozás. Ahol kisebb vagyont ér az ingatlanok minden négyzetmétere, és ahol a mezőgazdasági terület erősen korlátozott. Szingapúrról van szó, erről a közel 5 milliós lélekszámú, igen sűrűn lakott városállamról Ázsia délkeleti részén. Ott épült meg a világ legnagyobb, mintegy 4 hektárt kitevő függőleges kertészete (a Sky Greens), ahol árutermelő zöldségtermesztés folyik. A tíz méter magas acélvázú üvegházakban egymás fölött sorakoznak az alumínium keretbe ültetett termesztő vályúk. Amelyek - mint valami óriáskerék - szép lassan körbe forognak, így mindegyik szintet egyformán éri a nap.

A Sky Greens jelenleg 120 zöldségtornyot üzemeltet, amelyekből kétnaponta egy tonna friss zöldséget (elsősorban salátaféléket) állítanak elő és szállítanak a helyi áruházláncokba. A vállalkozás annyira jövedelmező, hogy a cég további 300 hasonló függőleges termesztő berendezés építését tervezi Szingapúrban.
 

Ezek is érdekelhetnek