Csapatostól érkezik a segítség

Ha reggel megszólal a hangosbemondó, oda mennek, ahová hívják őket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Sikerrel startolt a közel 200 milliós uniós támogatásból nemrég megalakult három mozgó orvos csoport a Borsod Megyei Kórházban.

Család-otthonKeresztény Gabriella2013. 02. 12. kedd2013. 02. 12.

Kép: Miskolci Megyei Kórház belosztályának mobil-csapata. 2013.01.21. Fotó: Bohanek Miklós

Csapatostól érkezik a segítség
Miskolci Megyei Kórház belosztályának mobil-csapata. 2013.01.21. Fotó: Bohanek Miklós

Nyilas Judittól, a kórházi ápolási igazgatójától megtudtuk: a támogatást kifejezetten újonnan felvett szakemberek alkalmazására kapták, hogy a négyfős csapatok - orvosok, szakápolók, gyógytornászok - eredményesebben vehessenek részt a betegellátásban. A felfekvéses sérüléseket kezelő decubitis csoportnak elsősorban a traumatológiai, az onkológiai és az idegsebészeti osztály ad munkát, ahol egyebek között hónapig mozdulatlanul fekvő kómás betegeket is ápolnak, de gyakran hívják őket a belgyógyászatra, az intenzív osztályra, s a mozgásszervi rehabilitációs osztályra is. Hogy nincs könnyű dolguk, azt Balogh Lászlóné, a decubitis csoport vezetője is alátámasztja. Baloghné Erzsike a kórház régi, rutinos szakápolója, műtő szakasszisztens is, így őt bízták meg a koordinálással.

- Szakfelügyelő főorvosnőnk Papp Józsefné, gyermek- és plasztikai sebész, s kaptunk két új, fiatal kollégát, egy diplomás ápolónőt, és egy gyógytornászt. Az égési sebek vagy a felfekvések kezeléséhez nagy tapasztalat kell, mellyel nem mindenki rendelkezik egyformán. Szerencsére, ma már új, modern technikákkal dolgozunk. Fontos része a munkánknak a megelőzés is: hogy egy-egy balesetet, szélhűdést, súlyos gyomor- és bélbetegséget követő hosszadalmas kórházi kezelés során ne alakuljon ki decubitis, vagyis felfekvés, a sebeket kezeljük, de a gyógytorna is sokat javít a betegek állapotán.

A táplálási csoport a betegségeik miatt alultáplált, vagy eleve táplálkozási zavaroktól szenvedőknek segít. Hozzájuk az orvos-tanácsadó és a dietetikus szakemberek mellé még egy nagy gyakorlattal rendelkező ápolót is felvettek. A rizikócsoportba tartozók állapotát felmérve javaslatokat tesznek a személyre szabott étkezés összetételére és mennyiségére. A beteg táplálkozási szokásainak ismeretében a hozzátartozóinak oktatást is tartanak a kórházból való távozást követően betartandó étrendről. Ez a két csapat ma még csak a megyei kórház területén, azon belül gyakran a gyermek-egészségügyi központban (GYEK) is dolgozik.

A harmadik mobil team nem a betegekkel, hanem az intézményben dolgozók állapotával foglalkozik. Megelőző tréningekkel igyekeznek megőrizni az egészségügyi alkalmazottak testi-lelki épségét, főleg a kiégettség, elfásultság érzetének a megszüntetését. A megyei kórházban pszichológusok korábban is próbálkoztak már hasonló terápiás programokkal. A támogatás révén most már két új pszichológus kolléga segíti a munkájukat. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek