Csoki nyuszi és sonka nélkül nincs Húsvét!

A GfK Hungária kutatásából kiderül, hogy habár a válság hatására sok háztartás visszavett az ünnepi kiadásaiból is, hagyományokat követve húsvéti édességet a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők is vásárolnak.

Család-otthonKovács Réka2013. 03. 31. vasárnap2013. 03. 31.
Csoki nyuszi és sonka nélkül nincs Húsvét!

Nincsen Húsvét tojás és nyúl nélkül – mondhatnánk – és valóban: a háztartások mintegy harmada továbbra is hagyományos csokoládéfigurákat vásárol, egyötödük pedig vaalmilyen húsvéti ajándékcsomagot, illetve meglepetést tartalmazó tojásokat vett a családjának.

A háztartások húsvéti édességekre legtöbbet hipermarketben költenek, de a csoki figurák a kisboltok kínálatában is jól fogynak.

Érdekes, hogy az ajándékot tartalmazó tojásokat jellemzően a fiatal, 40 évesnél nem idősebb háziasszony vezette gyerekes családok vásárolnak. Ezzel szemben a húsvéti ajándékcsomagok vásárlói között az idősebb, nagyvárosi háztartások szerepelnek nagyobb súllyal, ahol már nincs 14 évnél fiatalabb gyermek a családban. Vélhetően tehát nem saját fogyasztásra, hanem a külön háztartásban élő hozzátartozóknak, unokáknak kedveskednek vele.

A húsvéti időszak másik slágerterméke a sonka. Ezzel kapcsolatosan döbbenetes eredményeket közölt a Gfk Hungária, ugyanis a háztartások teljes éves fogyasztási cikk kiadásaiknak 8 százalékát költik el feldolgozott húskészítményekre, összesen közel 230 milliárd forintot. A húsvéti sonka ennek a hat százalékát teszi ki, vagyis közel 14 milliárd forintot költünk el rá éves szinten.
 

Ezek is érdekelhetnek