Egyél, mint a bajnokok!

Hazánkban az 5–11. évfolyamos ifjak harmada eszik naponta gyümölcsöt, míg zöldséget csupán az egynegyedük – s minél nagyobb a diák, annál kevesebb ilyesmit vesz magához. Az édességet a lányok, a szénsavas üdítőket a fiúk kedvelik jobban.

Család-otthonbhj2013. 03. 07. csütörtök2013. 03. 07.
Egyél, mint a bajnokok!

Sajnos a hat éven felüli magyar gyerekek egyötöde túlsúlyos vagy elhízott, ami az elmúlt húsz évben háromszoros növekedést jelent. Az adatok szerint a 6–18 évesek létszáma 2012-ben 1 millió 318 ezer, ebből az igazolt utánpótlás korú sportolóké kétszázezer körül járt. Tehát az ifjak mindössze 15 százaléka sportol rendszeresen. Nézzük csak, mit esznek a bajnokok!

Kerry Walsh, a háromszoros olimpiai bajnok amerikai strandröplabdázó a versenyek előtt rengeteg mézes-mandulavajas szendvicset eszik: egyrészt a kellő mennyiségű energia bevitele érdekében, másrészt, mert a mandulavaj az állóképesség növeléséhez rengeteg értékes proteint és egészséges zsírt tartalmaz. Ryan Lochte, az ötszörös olimpiai győztes amerikai úszó „levezető” diétája: grillezett csirkemell vajból, tejszínből, parmezán sajtból készült szósszal, teljes kiőrlésű spagetti citromlével és olívaolajjal.

Kökény Roland, London kajak-kenu olimpiai aranyérmese rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, míg fehér kenyeret és burgonyát szinte alig, viszont sok magvat eszik. Az Olaszországban légióskodó Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó elmondta, hogy a nehéz magyar fogások helyett a jóval könnyebb mediterrán ételeket kedveli: az olívaolajos-zöldséges tésztaféléket, grillezett húsokat, de imádja a halat és a tengeri herkentyűket is. Mikler Roland, férfi kézilabda válogatottunk kapusa megvallotta: az ünnepnapokon bizony a kelleténél több rántott hús, krumplipüré és feketeerdő-torta is lecsúszik. A felesleget diétával dolgozza le, amiben sok hal, zöldség, barna rizs szerepel.

Fiúk, lányok, nincs mese: a sportsikerek és a helyes étrend kéz a kézben járnak. Ez a „randevú” pedig a megfelelő testsúly és a jó erőnlét igazi ösztönzője. Hajrá!

Ezek is érdekelhetnek