Étkezési rendellenességek a kismamáknál

A tinédzserek mellett, a kismamák körében is egyre elterjedtebbek a különböző étkezési rendellenességek, ezért a pszichiáterek azt ajánlják, hogy érdemes rájuk különösen odafigyelni.

Család-otthonKovács Réka2013. 03. 22. péntek2013. 03. 22.

Kép: Várandós terhes állapotos babát váró kismama Juci hasa köldök 2011.04.26. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Étkezési rendellenességek a kismamáknál
Várandós terhes állapotos babát váró kismama Juci hasa köldök 2011.04.26. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A tökéletes alak bűvöletében ma már egyre többen szenvednek az anorexia vagy a bulimia és ezekhez hasonló rendellenességektől, és ez alól sajnos a kismamák sem kivételek. Pedig az ő esetükben még fontosabb az óvatosság. A rendszertelen vagy túl kevés tápanyag maradandó károsodást okozhat a babákban.

Egy angol kutatás során 700 kismamát kérdeztek meg arról, hogy mennyire aggódnak a testsúlyuk változása miatt, és kiderült, hogy minden negyedik várandós nő igencsak kétségbe van esve az esetleges súlygyarapodástól. A betegséget pedig nehéz észrevenni, hiszen a legtöbb nő súlya az első időszakban egyébként is nő, ráadásul sokan szenvedek hányástól is. Ezért fontos figyelnünk rájuk, hiszen ezzel nem csak a leendő édesanya, de a kisbaba egészsége is veszélybe kerülhet.
 

Ezek is érdekelhetnek