Neveletlen ebek

Többen írnak-kérdeznek nevelhetetlen kutyájukról, leginkább arról: hogyan és mivel fegyelmezzék az elvetemült ebeiket? Miközben a Kutyapostás is alaposan beválasztott egy rosszaságot: Sancho, ha egyedül hagyjuk a lakásban, minden újságot „kiolvas”, ha kint marad, a keze /foga/ ügyébe akadó lábtörlőkön áll bosszút.

Család-otthonSzücs Gábor2013. 03. 08. péntek2013. 03. 08.
Neveletlen ebek

És ez még nem is a legnagyobb baj – hiszen mondjuk, ledönthetné a tévét is, vagy például megehetné a macskákat –, az igazi problémák a kajálás körül adódnak: én még ilyen falánkossal nem találkoztam. Vagyis a Kutyapostás is nevel, s bár utálja, de gyakorta büntet – de hogyan is?

Ugye van az agyonlövés, a vasvilla, a lapát, a korbácsolás, az autó után kötözés – lássuk be, azért ez a nem normális emberek reakciója. Mi, humanisták – pontosabban: kutyaisták – leginkább hangos szóval, jó esetben egy összetekert újság csapkodásával, kicsit rosszabb esetben „kézrátétellel”, a póráz rángatásával, végső elkeseredésben fenékberúgással adjuk tudtára a büdös dögnek, hogy éppen büdös dög volt. (Ami az újságot, illetve a kézrátételt illeti, úgy harminc kiló fölött ezek fájdalmat nem okoznak, inkább a hangerőn és a fenyegető mozdulaton van a hangsúly.)
A talán legfontosabb szabály, hogy a büntetésnek akkor kell érkeznie – nem előbb és nem később –, amikor a kutya a gaztettet elköveti! Ha nem így teszünk, vagy nem is érti, mi oka az égzengésnek, vagy ellenkező eredményt érünk el. Az a legfontosabb, hogy a négylábú pontosan értse, miért is vagyunk mérgesek.

A szakirodalom szerint az emberi kéz a kutya számára mindig a barátság jele, soha nem oszt büntetést. Ez, akár igaz is lehet, de lássuk be, a Makarenkói pofon az eredmény tekintetében célravezető megoldás, egy kellő időben érkezett pofon még soha senkinek nem okozott lelki traumát.

A rúgás egyértelműen helytelen nevelési módszer, a legelvetemültebb gazdák fegyvertárának része, leginkább az utcán csavargó kutyákat éri. Mégpedig azért, mert a rugdosó ember a lábát kevésbé félti, mint a kezét, ráadásul, hatását tekintve, ez egy igen erőteljes fegyelmező eszköz. Kíméletesebb a dobálás – no persze, nem féltéglával, hanem papuccsal, pórázzal –; még ha nem is találsz, a kutyák remekül megijednek a mellettük becsapódó „bomba” okozta hanghatástól.

(Nem azért, de Artúr kutyámat egy jól célzott papuccsal tudtam leszoktatni arról, hogy amikor kinyílik a kapu, ne rohanjon a kocsi elé, alá…) Az összetekert újságpapírról már szóltam, kiválóan alkalmas például a fölösleges ugatás leszoktatására. Amire hatásos a „vízkúra” is: egy kevés – kertes ház esetében vödörnyi – víz csodákra képes…

A lényeg azonban: hacsak lehet, jutalmazással neveljünk. Ha pedig nem lehet, akkor vegyük figyelembe kutyánk adottságait, méretét, lelki állapotát, s annak megfelelően válasszunk büntetést.