Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Gyógyító erejéről világszerte jól ismerik a vörös-, póré-, medve-, mogyoró- és metélőhagyma „édestestvérét”, a fokhagymát (népies nevén: büdöshagymát).
Kép: Fokhagyma (Allium sativum), gyĂłgynövĂ©ny, fĂĽszernövĂ©ny, zöldsĂ©g, gerezd 2010.11.16. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter
A Közép-Ázsiából származó növényt már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak, gallok is használták. A 4000 évesnél is régebbi egyiptomi Papyrus Ebers (nevét felfedezőjéről, a német Ebersről kapta) huszonkét ízben említi a gyógyhatását.
Az eredendően szagtalan fokhagyma markáns illatát nyomás, vágás, rágás hatására az allicin nevű anyag hozza létre. Az allicin erős antibiotikum: számos baktérium, vírus, parazita szaporodását gátolja, a penicillin-rezisztensek ellen is hatékony, sőt a tífusz kórokozóját is pusztítja (amit Louis Pasteur 1858-ban ismert fel). A fokhagymalevet a két világháborúban is alkalmazták sebesültek ápolására.
A fokhagymában sok ásványi anyag és nyomelem (jód, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, kovasav, cink, mangán, szelén), valamint többféle vitamin található. Oldja a légcsőgörcsöt, felszakítja a köhögést. Jótékonyan hat a haj növekedésére, a bőr egészségére. Részt vesz az inzulintermelés és a vérnyomás szabályozásában, segít megelőzni a trombózis kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés veszélyét, erősíti az immunrendszert, az emésztőrendszeri mirigyeket. Segíti az epe termelését és kiválasztását, hatékony ellenszer puffadás, hasmenés, bélgörcsök esetén. Kisebb sebek, rovarcsípés, bőrgomba kezeléséhez 5-10 összetört, fél deci vízben áztatott gerezdet rakjunk fél liter 30%-os alkoholba (a keverék sötét, hűvös helyen hosszú ideig eláll). Szemölcsre, kelésre, pattanásra pedig több órára pakoljunk fél gerezd fokhagymát.
A betegségek megelőzésében naponta 2-3, hasmenéskor 5-10 gerezdre – az otthon készített tinktúrából naponta háromszor 10-15 cseppre – van szükség. A tinktúra 40 dkg hámozott és összetört fokhagymából, valamint 1 liter tömény szeszből készíthető, ezt lezárva két hétig sötét, hűvös helyen kell érlelni, majd átszűrés után még egy hétig pihentetni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu