Tablettafüggő nemzet vagyunk!

Ugyanakkora az igényünk lelki és a szellemi gyógyulásunkra, mint amilyen betegségeink kezelésére. Ennek az elvárásnak szeretne eleget tenni a Budai Egészségközpont azzal, hogy – az országban elsőként – orvosgárda irányításával ötvözik a nyugati és a keleti terápiákat.

Család-otthonBiczó Henriett2013. 03. 07. csütörtök2013. 03. 07.
Tablettafüggő nemzet vagyunk!

Már senki nem lepődik meg, ha azt hallja: katasztrofális a magyarok egészségi állapota. Ha tudatosabban élnénk és jobban figyelnénk a mentális állapotunkra, illetve a betegségek megelőzésére, nem lenne ilyen drámai a helyzet. A 2001 óta működő Budai Egészségközpont diagnosztizált, gyógyított, útmutatásokat adott, ám ezek után „magára hagyta” a beteget. Ám a magán-egészségügyi intézmény most új programmal rukkolt elő, melynek a neve: selfness. A jól ismert wellness szó alapvetően kikapcsolódást jelent, s elsősorban a testre összpontosít – ebből keletkezett a selfness, ami a testi-lelki folyamatokra egyaránt koncentrál, továbbá életvezetési tanácsokat is ad.

– A pácienseink egyre gyakrabban jelezték, hogy nemcsak a betegségük kezelésében számítanak ránk, hanem az életmódjuk megváltoztatásához, a testi-lelki-szellemi egyensúly megteremtéséhez is kérik a segítségünket – mondja dr. Takács Ildikó, a selfnessprogram vezetője. – Tavaly a GfK Piackutatóval közösen készítettünk felmérést. Kiderült: a válaszadók fele már igénybe vett valamilyen alternatív gyógyászati módszert, de négyötödük fontosnak tartja, hogy a terápiát végző szakemberek orvosi diplomával rendelkezzenek. Mi most megpróbálunk eleget tenni az elvárásoknak: ötvözzük a keleti és a nyugati orvoslást, s ehhez megfelelő környezetet teremtünk.

A diagnosztizálás modern eszközökön, nyugati eljáráson alapul. Ezek között szerepel kiterjesztett laboratóriumi vizsgálat, fizikai állapotfelmérés, csontsűrűség- és teljes testösszetétel-mérés. Felbecsülik a stressztűrő-képességet, az ügyfél önmagáról kialakított testképét, valamint a táplálkozási szokásokat. A szűrővizsgálat része a természetgyógyász–orvosi konzultáció. Akinél komolyabb betegséget állapítanak meg, szakorvoshoz küldik, de ha elegendő a fitoterápia, a köpölyözés, a gyógy¬masszázs, a homeopátiás kezelés vagy az életmód-tanácsadás, esetleg a pszichológussal való konzultáció, akkor az érintett azt kapja. A selfnessnél fontos szerepet játszik az utánkövetés: három hónap elteltével újabb állapotfelmérés következik, hogy kiderüljön, beállt-e az elvárt javulás. A selfnessprogramban kizárólag a Magyar Tudományos Akadémia által elismert alternatív terápiás eljárásokat alkalmazzák, a szakemberek többsége orvosként is praktizál.

– A szemléletváltozáshoz nem kell pénz – hangsúlyozza dr. Kuklis Eszter, a selfnessprogram orvosszakmai vezetője. – A sportolás meghatározó az egészségmegőrzésben, a mozgás a mentális állapotunkat is javítja. A futás és a rendszeres séta sem kerül semmibe. Ha mentálisan jól vagyunk, kevésbé betegszünk meg. A magyarok sokat költenek gyógyszerekre, szinte tablettafüggők lehetünk. Nem ritkán kiderül, hogy feleslegesen kapkodjuk be a pirulákat. S ha ehhez hozzáadom, hogy a boltban gyakran a legegészségtelenebb ételekkel pakoljuk tele a kosarainkat, akkor hosszú távon súlyos összegeket dobunk ki arra, hogy megbetegítsük a testünket és a lelkünket. Itt az ideje a szemléletváltásnak: sokat tehetünk magunkért!