Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A z ENSZ Egészségügyi Világszervezete májusi közgyűlésén meghirdetendő programjának célja a magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedők arányának egynegyedével való csökkentése 2025-re. A magas vérnyomás súlyosan növeli a szívbetegségek, a stroke, a veseelégtelenség, a fogyatékosság, a korai elhalálozás kialakulásának az esélyét.
Kép: JĂłdozott sĂł, csökkentett nátriumtartalmĂş sĂł, Ă©tkezĂ©si sĂł, Ă©telizesitö, fĂĽszer 2011.05.09. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter
A hipertónia kockázatát növelő okok (a helytelen táplálkozás, a testmozgás elhanyagolása, a káros stresszek, az alkoholizálás, a dohányzás) sorában kevéssé ismert, ezért annál inkább veszélyes a túlzott sófogyasztás. A só kiemelkedő szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásában, a vérkeringésben, az ideg- és izomműködésben. Ám ha túl sokat veszünk belőle magunkhoz, az lerontja a kálium és nátrium arányát, a vizet visszatartva ödémához vezet, s nem utolsósorban jócskán megemeli a vérnyomást.
Sok európai naponta körülbelül 8-11 g sót fogyaszt el, aminek 5 g/nap (ami úgy 1 teáskanálnyi mennyiség) alá szorítása a stroke kockázatát 23, a szív- és érrendszeri betegségekét pedig 17 százalékkal csökkenti. Magyarországon a magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint, a szív- és érrendszeri betegségek az összes halálozás feléért felelősek. A férfiak átlagosan 17,2, a nők 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami három-három és félszerese az ajánlottnak. Sőt az óvodai-iskolai közétkeztetésben felszolgált ételek sótartalma is 3,5–13,1 gramm, ami többszöröse a korcsoportos ajánlásnak (1,95 g/3 étkezés).
– Főként a kenyérfélék és a húsipari termékek sótartalma borítja fel az egyensúlyt – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója. Leginkább a következő magas sótartalmú élelmiszerek adagjaira érdemes nagyon odafigyelni: reggeli gabonaétkek, sajtok, kenyérfélék, levesek, húskészítmények, haltermékek, kész- és vendéglátó-ipari ételek, sós rágcsálnivalók, szószok, fűszerek, ízesítők.
Amennyiben a feltálalt fogások csipetnyi sóval való rendszeres „utánízesítésének” nem tudunk ellenállni, használjunk jódozott sót, mivel a jód legalább kedvezően hat a pajzsmirigy működésére.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu