Pokol a gyomorban

Százezrek életét keseríti meg hazánkban a puffadás, a görcs, a gyomor- vagy bélfájdalom. Legtöbbször egyes gabonafélék, olajos magvak, a bab, a tejfehérje, a tojás áll a háttérben, miközben a sertés- vagy a baromfihús nem okoz ilyen panaszokat. Dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja elmondta: ez azért van így, mert más-más típusú fehérjék találhatók az egyes ételekben.

Család-otthonbhj2013. 06. 12. szerda2013. 06. 12.

Kép: Halpiac Gyenesdiás 2012.07.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Pokol a gyomorban
Halpiac Gyenesdiás 2012.07.17. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az ételérzékenység (étel-intolerancia) az emésztőrendszer és az immunrendszer rendellenes kölcsönhatása, amikor a bélfal különféle gyulladásai miatt egyes táplálékokkal szemben az immunrendszer ellenanyagot termel.

Az ételallergia és az étel-intolerancia két különféle betegség. Az allergiánál már kis mennyiségű étel is azonnali és heves reakciót válthat ki, míg az étel-intoleranciánál hosszabb idő telik el a panaszok megjelenéséig. A tünetek erőssége függ az elfogyasztott étel fajtájától és mennyiségétől, s a panaszok csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nehéz az ok-okozati összefüggést felismerni. Gyakran még az orvosok sem gondolnak rá, hogy a megmagyarázhatatlannak tűnő gyomor- és bélbántalmak mögött az étel-intolerancia állhat. Fontos, hogy az érthetetlennek tetsző panaszok esetén először az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat kell elvégezni. Ilyenkor a vérvizsgálat kimutatja, hogy a szervezet termel-e ellenanyagot bizonyos élelmiszerekkel szemben. Ha kiderül, hogy milyen élelmiszerek okozzák a hasi panaszokat, a kórt nem gyógyszerrel kezelik, hanem személyre szabott diétával szüntetik meg a tüneteket.

Bár az étel-intolerancia mértéke idővel változhat, ám a gyógyítása nem lehetséges. Viszont a panaszoktól a páciens teljes mértékben és véglegesen megszabadulhat, ha az étrendjéből kizárja azokat az összetevőket – ezek lehetnek gabonafélék csakúgy, mint a tej, a hüvelyesek, egyes gyümölcsök vagy halfélék –, amelyek irritálják a bélrendszerét. A tüneteket egységben szükséges kezelni, és a beteg esetleges kísérőbetegségeire úgyszintén figyelemmel kell lenni, ezért a diétát csak szakorvosi felügyelet mellett szabad beiktatni. Így a kínzó tünetek 5-10 hét leforgása alatt is jócskán enyhülhetnek, sőt hosszabb távon akár teljesen meg is szűnhetnek.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek