Pollenhadra parlagfüvet

Olimposzi istenek eledele és kenőcse, újszülött leszármazóik egyetlen tápláléka, mely a sebeket is játszva behegesztette. Csokonai a Tartózkodó kérelem című költeményében így verselte meg: „Teljesítsd angyali szókkal, / Szeretőd amire kért: / Ezer ambrózia csókkal / Fizetek válaszodért.” Napjainkban magas ásványianyag- és vitamintartalmú friss hajtásait salátának és levesbetétnek, szárítva szendvicsre és salátára szórva használják. Egyszersmind parfümök kedvelt összetevője az Ambrosia artemisifolia.

Család-otthon2013. 07. 03. szerda2013. 07. 03.

Kép: Allergia - viragzik a parlagfu, gyomnovenyirtas, kenyszerkaszalas Szazhalombatta alatt 2007.08.11. foto: Nemeth Andras Peter

Pollenhadra parlagfüvet
Allergia - viragzik a parlagfu, gyomnovenyirtas, kenyszerkaszalas Szazhalombatta alatt 2007.08.11. foto: Nemeth Andras Peter

Hivatalos magyar elnevezése: ürömlevelű parlagfű. Igen, a vadkenderről van szó. Polleneket termelő porzós virágait sok százezer allergiás átkozza. Máris nyakunkon szezonjának a kezdete, amikor a napi pollenkoncentráció értéke meghaladja a tüneteket kiváltó 10 pollenszem/köbméter szintet. Július 1-jétől megbüntetik, aki a védekezést elmulasztja ellene.

A tengerentúlon a régi népi gyógyászatban e fű elmorzsolt leveleit rovarcsípés és sebek, teáját helyi vérzések, gyomorbántalmak, láz és mellhártyagyulladás, a levélfőzetét bőrbajok, míg a borogatását sebfertőzés és szempanaszok ellenszeréül használták. Az amerikai monokultúrás búza- és kukoricatáblák gyomnövényére – melynek természetes feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól – Európában először 1878-ban, Svájcban bukkantak rá. Hozzánk a múlt század húszas esztendeinek legelején került, s a hetvenes évekig nem okozott bajt sem a földeken, sem az allergiára hajlamosak között – de manapság már a legelterjedtebb allergén.

Az allergia folyamatában immunrendszerünk túlzottan reagál egyes anyagokra, melyek elvileg nem károsak a szervezet számára. A szénanátha vagy pollenallergia az orrnyálkahártya gyulladása, aminek a levegőben lebegő virágpor belégzése a kiváltó oka. Parlagfűre érzékenység esetén egyébiránt érdemes elkerülni a görög- és sárgadinnye, banán, cukkini, uborka, mák fogyasztását, mert a kellemetlen tüneteket felfokozó keresztallergia alakulhat ki.

Mindenesetre számos medicina segít átvészelni a nehéz időszakokat. Az „ami elrontja, az meggyógyítja” elv alapján a homeopátia a parlagfű közepes hígítású kivonatát használja (amúgy a többféle virág pollenjére érzékenyek is találnak készítményt), s a védekezést már a szezon megkezdődése előtt érdemes elkezdeni. Az orvosi kezelés során a pollent tisztítva, megfelelő koncentrációban, az adagot folyamatosan, kontroll alatt növelve porciózzák a betegnek. Figyelem: a parlagfűnek csak a leveléből készített, olyan összetételű termékeket tanácsos fogyasztani, melyek nélkülözik a növény gyökerét és virágját, nem okoznak pollenallergiát, éppen ellenkezőleg: csillapítják és akár teljesen megszüntethetik a tüneteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek