Vacsorázik a lélek is

Közös étkezéshez alig-alig ülnek le a magyar családok. Szerencse, hogy legalább még hiányzik nekik. A pszichológus akár meg is tiltaná a tévé előtti lelketlen falatozást.

Család-otthonKun J. Viktória2013. 07. 10. szerda2013. 07. 10.

Kép: Egészséges ételek evés ebéd vacsora zöldségek gyümölcsök magvak dió eper tej olivabogyó saláta paradicsom családi étkezés 2011.05.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vacsorázik a lélek is
Egészséges ételek evés ebéd vacsora zöldségek gyümölcsök magvak dió eper tej olivabogyó saláta paradicsom családi étkezés 2011.05.01. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A magyar anyák 43 százaléka szerint többször kellene együtt étkeznie a családnak. Leginkább a hétvégi ebédeken és a hétköznapi vacsorákon ülünk le egy asztalhoz – derül ki a Szonda Ipsos kutatásából. Pedig a közös étkezéseknek a táplálkozáson messze túlmutat a jelentősége. A megkérdezettek 86 százaléka szerint ösztönzően hatnak a szülő-gyerek kapcsolatra, sőt az édesanyák több mint fele úgy vélte, segítenek abban is, hogy a gyerek jobb iskolai teljesítményt nyújtson, magabiztosabb és önállóbb legyen, fejlődjenek kommunikációs képességei. Az iskolában történtek zömmel a hétköznapi vacsorákon kerülnek elő, a hétvégeken inkább a személyes örömök és gondok kapnak hangsúlyt.
Az anyák véleményét megerősíti a pszichológus is. Vekerdy Tamás odáig megy el, hogy megtiltaná a tévé előtti tálcás falatozást:

– Ma már nehezen megoldható, ami régen természetes volt, hogy hazajárjanak a szülők és gyerekek egy-egy közös ebédre. De legalább vacsorázni együtt kellene. Ismerek olyan családokat, akik képesek csak azért korábban felkelni, hogy még összebújjanak kicsit az ágyban, aztán megreggelizzenek együtt. A közös étkezés egyfajta lelki táplálás, jó lehetőség arra is, hogy a felnőttek viselkedési mintát adjanak a gyerekeiknek. Ha mi szépen eszünk, a gyerek is ezt látja és megtanulja – mondja Vekerdy Ta¬más, aki szerint könnyen pokollá is lehet tenni az asztalnál eltöltött időt, ha ezt a számonkérés, a folyamatos nevelés színterévé tesszük. – Az egyik legostobább mondás szerintem, hogy „magyar ember evés közben nem beszél”, de óva intenék az olyan tiltásoktól is, mint hogy „leves előtt nem ihatsz, mert béka nő a hasadba”, vagy „meg kell enni előbb a levest, hogy másodikat is kapjál”.

Persze az sem mindegy, hogy mit eszünk. A kutatás arra is rávilágít, hogy a hétköznapi vacsoráknál az egyszerűen elkészíthető kedvencek kerülnek az asztalra, de hogy mely ételek azok, abban erősen szerepet játszik a nosztalgikus érzelmi kötődés. Amit az édesanya kapott gyermekkorában, azt ő is szívesen tálalja. A házi koszt előnyt élvez a vásárolt késztermékekkel szemben. Mindenképpen fontos lenne, hogy a gyerek ne menjen el otthonról reggeli nélkül, akkor ugyanis a legmagasabb a vércukorszintje, a teljesítőképessége. A délelőtt folyamán jön aztán az éhség, amit folyamatos nassolással igyekszik elverni.

Ezek is érdekelhetnek