Száműzzük a transzzsírokat

Ősztől törvényben kívánja szabályozni a kormány az ételek transzzsírtartalmát: eszerint a zsírtartalom maximum két százaléka lehet transzzsír. A károsnak tartott élelmiszerek listájára eddig egészségesnek hitt ételek is felkerültek.

Család-otthonBiczó Henriett2013. 08. 21. szerda2013. 08. 21.
Száműzzük a transzzsírokat

Transzzsírsav? Fogalmam sincs, mi az. Ártalmas? Biztos valami tudományoskodó pánikkeltés – ilyen és ehhez hasonló válaszok érkeztek a kérdésemre: mik azok a transzzsírsavak? Becslések szerint hazánkban évente legalább ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag előállított transzzsírsavakat (TFA) száműznénk az étrendünkből. Káros a TFA, mégis használják, mert javítja a termékek állagát és hosszú ideig megőrzi azok minőségét. Egyes országok már megtették a szükséges lépéseket a lakosság egészségéért. Így Dániában, Svájcban, Ausztriában az egész országra kiterjedően korlátozzák a transzzsírokat, részlegesen pedig az USA-ban, Argentínában, de még Indiában is. Magyarországon tavaly tette közzé az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját laboratóriumi méréseit, melynek során több száz termék transzzsírsavtartalmát mérték be. A lista nagy vihart kavart, hiszen több, magát „egészségesnek” hirdetett vállalkozás is a szégyenpadra került. A WHO napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami két gramm bevitelének felel meg. Mi ennek a háromszorosát fogyasztjuk.

Felmerül a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy miben van transzzsír? Az összetevők között „részlegesen hidrogénezett növényi olaj” neve szerepel – olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján. A transzzsírsavak a feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, főleg a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokban és az ezekkel sütött élelmiszerekben, például: a nagy zsírtartalmú édesipari termékekben (kakaós tejmassza, étbevonó massza és az ebből gyártott figurás, táblás, töltött bevont termékek, pl. szaloncukor, nápolyi, linzerek, teasütemények); a krémmel töltött, ét- vagy tej-bevonó-masszával készült cukrászsüteményeken; bizonyos margarinokban (a nagy márkák már újfajta technológiát alkalmaznak); a levesporok¬ban, a por alakú mártásokban, a szószokban, a kávékrém-porokban; a mikrós pattogatott kukoricában; a zsiradékokban sütött ételekben (sült krumpli, rántott hús).

A transzzsírsavak emelik a rossz (LDL), viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben. A túlzott transzzsírsavfogyasztás 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mivel világszerte és Magyarországon is ezek számítanak a fő haláloknak, fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges étkezésre. Azt sem árt tudni, hogy az érintett termékek hosszú távú és túlzott fogyasztása szívrohamot, agyvérzést, meddőséget is okozhat.

Ezek is érdekelhetnek