Alvajárók éjszakája

Csak a filmekben vicces jelenetek forrása az alvajárás. A valóságban azonban veszélyes helyzeteket okozhat. A népesség 5-10 százaléka érintett benne: gyermekek és felnőttek is útra kelhetnek éjnek évadján, s a hajlam öröklődik. Mit tegyen, akinek a családjában előfordul?

Család-otthonPalágyi Edit2013. 09. 10. kedd2013. 09. 10.

Kép: Alvajáró alvajárás alvási zavarok betegség 2009.09.20. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Alvajárók éjszakája
Alvajáró alvajárás alvási zavarok betegség 2009.09.20. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

– Az alvajárás az alvás közben előforduló neurológiai gondok – azaz a paraszomniák – családjába tartozik. Fáradtság, alváshiány és erős stressz is kiválthatja, de a gyógyszerek és az alkoholfogyasztás is közrejátszhat – mondta dr. Vida Zsuzsanna neurológus szomnológus. A Jó Alvás Központ főorvosa szerint az alvajárók nem emlékeznek rá, milyen kalandokban volt részük éjszaka, ezért bármi megtörténhet velük. Az epizód úgy kezdődik, hogy a mélyalvás fázisában felülnek, nézelődnek a szobában, aztán sétára indulnak. Beszélhetnek is, mégsem éberek, ezért veszélynek tehetik ki magukat.
Megesik, hogy takarít vagy netán a hűtő tartalmát dézsmálja meg a „holdkórosan” jövő-menő személy. Előfordulhat, hogy az utcára is kimegy, netán autóvezetéssel próbálkozik. Aki a lakásban találkozik alvajáró családtagjával, nem tudja, szabad-e felébresztenie, vagy ezzel még inkább megzavarja őt. Az álmában közlekedővel nem könnyű bánni, mert agresszíven is reagálhat. Mindenesetre a környezetét tegyük biztonságossá: ne legyenek éles tárgyak a közelében, az emeleti lépcsők tetejét kisajtóval zárjuk le, továbbá hasznos lehet valamilyen riasztót vagy ajtónyitáskor éles hangot adó szerkezetet beszereltetni.

Az alvajárás gyógyszerrel kezelhető: a szakorvos által felírt antidepresszáns vagy más készítmény segíthet. Dr. Vida Zsuzsanna azt tanácsolja: ha alvajáróval találkozunk, kezünkkel szelíden kormányozva vezessük vissza az ágyába. Ha ezzel a módszerrel nem boldogulunk vagy fel kell ébresztenünk, azt semmiképp se rángatással, durva érintésekkel tegyük. Legjobb, ha erősebb zajt csapunk körülötte, ami rendszerint rövid idő alatt magához téríti az éjjeli vándort.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek