Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Legújabb kutatások bizonyítják: a rendszeres B-vitamin fogyasztással csökkenthető a stroke kialakulásának kockázata. Tegyünk ellene!
A kínai Zhengzhou Egyetem 14 kutatást végzett a témában, melyeket mintegy 55 ezer résztvevő bevonásával készítettek. A kutatásból kiderült, a B-vitamincsoport, mely 8 vitaminból áll, jelentős hatással bír az stroke elleni harcban.
B-vitamint leginkább a dúsított, teljes kiőrlésű müzlikben, tonhalban, májban és a gyümölcsökben, így például a banánban találunk. A feldolgozott élelmiszerek, mint a kenyér, jóval kevesebb B-vitamint tartalmaznak, ezért az egészségügyi szakemberek javasolják a vitaminok a táplálék-kiegészítőkben fogyasztását is.
Jelen kutatás eredményei azt mutatják, hogy elegendő mennyiségű B-vitamin akár 7 százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szívroham esetében nincs ilyen jelentős hatás. Ráadásul az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk a vitaminokat, ugyanis a folsav (B9) például csökkentheti a többi B-vitamin felszívódásának hatékonyságát, a B12-nek pedig nincs jelentős stroke-kockázat csökkentő hatása.
Ennek ellenére a folsav fogyasztása is javallott, főkénta kismamák esetében, hiszen ezzel komoly fejlődési rendellenességeket lehet kiküszöbölni.
Korábbi kutatások is bizonyították, hogy a B3 vitamin viszont segít a stroke utáni felépülésben. Dr Xu Yuming, a kutatócsoport tagja úgy összegezte az eredményeket, hogy habár a B-vitamin bizonyítottan jótékony hatással van a betegekre, az eredmény sok tényezőtől függ: a folsav és B12 mennyisége a vérben, veseelégtelenségben szenvedők és magas vérnyomással rendelkezők esetében a hatás kevésbé jelentős.
Mielőtt elkezdené a B-vitaminok fogyasztását, mindenképpen konzultáljon az orvosával!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu