Hófehér párnák közt

Az utolsó meleg őszi napokat mindenképpen érdemes az ágynemű karbantartására kihasználni. Igen ám, de hogyan? Erre adunk tanácsot.

Család-otthonLengyel Gabriella2013. 09. 24. kedd2013. 09. 24.

Kép: párna paplan szárítás szellőztetés mosás dunyha 2013 09 16 Fotó: Kállai Márton

Hófehér párnák közt
párna paplan szárítás szellőztetés mosás dunyha 2013 09 16 Fotó: Kállai Márton

A paplanok, párnák tisztításával kapcsolatban többségünk meglehetősen tanácstalan. A paplan, még ha mosható is, nemigen fér bele a mosógépbe, szerencsére a napsütés kiszárítja és fertőtleníti is az ágyneműt. Viszont mind a tollal, mind pedig a szivaccsal töltött párnákat évente kétszer – porallergiásoknak akár havonta – ajánlott a mosógépbe tenni. Inkább folyékony mosószert használjunk, így a mosópor apró, finom szemcséi nem maradnak az anyagban. A formázott habpárnákat nem lehet mosni, ezért távolítsuk el róluk a huzatot, majd porszívózzuk ki alaposan.

Ha viszonylag újabb párnákról van szó, keressük meg a címkét, a kezelési utasítást érdemes betartani. Ha a címke nincs már meg, netán lekopott, fogadjuk meg a következő utasításokat. Először is vegyük le a párnahuzatot. Hogy a mosógép egyensúlyban maradjon, a legjobb, ha egyszerre két párnát helyezünk bele. Ha a párnáink erősen elszíneződtek és foltosak, lehet, hogy kétszer is ki kell mosni ahhoz, hogy megszépüljenek.

Használhatjuk a szokásos mosószerünket, de célszerű fertőtlenítőt és fehérítőt is adagolni a gépbe, hogy a kívánt hatást elérjük. Ha nagyon foltos és sárga a párna, olyan programot válasszunk, amelyik hosszasan áztat. Ha fehérítőt is tettünk a párnákhoz, mindenképpen indítsuk el az extra öblítést is, hogy biztosan kiürüljön a vegyszer az anyagból. Fehérítés után újra elindíthatjuk a hagyományos mosást, de csak vízzel, így garantáltan kitisztul a textil és a párnatöltet is. Ha allergiás van a családban, fokozott gondossággal járjunk el az öblítésnél.

Legjobb, ha a napon szárítunk, miközben többször átforgatjuk, megütögetjük a párnát, így jobban átjárja a levegő, s minden oldalát átsüti a nap. Tegyük ezt a teljes száradásig, mert ha nedves marad, a töltet megpenészedhet.

Ezek is érdekelhetnek