Rámenős kamaszok

Bezzeg a mi időnkben! – mondogatják a mai húszévesek, mikor azzal szembesülnek, hogy kiöregedtek a diszkóból. Ott ugyanis „szexbombának” öltözött 13-14 évesek ismerkednek. A kamaszok egyre korábban kezdik a nemi életet, s ehhez a törvény is igazodik.

Család-otthonPalágyi Edit2013. 09. 04. szerda2013. 09. 04.
Rámenős kamaszok

Az új büntető törvénykönyv szerint már nem ütközik törvénybe a 14 évesnél fiatalabb, de 12 évesnél idősebb kamasszal nemi életet élni, feltéve, hogy beleegyezett az aktusba és a partnere sem múlt még el 18 éves. Korábban ez megrontásnak számított, júliustól azonban csak akkor jár érte büntetés, ha a partner nagykorú.

Mindez persze még nem jelenti azt, hogy a tinik lelkileg érettek a szexre, és eleget tudnak a fogamzásgátlásról. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet néhány éve készült felmérése szerint a 8-10. osztályos diákok több mint tizedrésze bevallotta, hogy bonyolódott már nemi kapcsolatba, ők átlagosan 13-14 éves koruk között vesztették el a szüzességüket. A Kaposvári Egyetem pedagógiai kara hallgatóinak kutatásából pedig kiderült, hogy a gyerekek több mint fele már 12–15 éves korában vágyik a nemi élet örömeire. Ehhez az is hozzájárul, hogy a kiskamaszok kétharmada érzelmileg sivár családi környezetben nő fel és a tévéműsorokból választ példaképet. A médiakutatók felhívják a figyelmet a valóság¬show-k káros hatására is: azért ártalmasak, mert azt sugallják a tiniknek, hogy a magánéletüket nyugodtan kiteregethetik, s akkor lesznek menők, ha kihívóan viselkednek. A közösségi oldalak is erre buzdítanak: már gyereklányok alulöltözötten és kifestve pózolnak a képeken.

A szülészek-nőgyógyászok szerint az a leghatékonyabb, ha az orvosok és a védőnők vállalják magukra a szexuális felvilágosítást – ezért indították jó évtizede az Intim zóna programot, melynek keretében végiglátogattak számos középiskolát. A világhálón ma is szolgálnak jó tanácsokkal (www.intimzona.hu). Sok kamasz – a névtelenségét megőrizve – az interneten bátrabban faggatózik a kényes témákról. Később az A-HA program biztatta arra a kamaszokat, hogy kérdezzenek bátran – ám az ő internetes oldalukon tavaly nyáron elköszönt a webdoki, s azóta nem felel senki... A pedagógusok gyakran nem tudnak igazából mit kezdeni a felvilágosításra szánt órákkal, vagy megmaradnak a tiltásnál. A tinédzserek körében eközben egyre nő az abortuszok száma, aminek jórészt a tájékozatlanság az oka.

– A katolikus iskolánkban belefoglalták a házirendbe, hogy 20 centinél közelebb nem mehetünk egymáshoz, még a szünetben sem. Vicces az egész. Na jó, a szünetben a folyosón tényleg nem csókolózunk, nem ülnek a lányok a fiúk ölébe. A kapun kívül viszont úgyis azt csinálunk, amit akarunk, nem szólhatnak bele. Tilos a smink meg a túlzottan mini szoknya is, a tanárok hazaküldenek, ha ilyet látnak. Így adnak a látszatra, de sokra nem mennek vele – meséli egy 16 éves gimnazista lány.

– Jól néznénk ki, ha az igazgató beleszólna, alhatok-e a barátommal – kéri ki magának egy szakiskola 15 éves tanulója, aki már egy éve együtt jár a 19 éves fiújával. Amikor az osztályfőnöknő a kilencedikben előállt a szexuális felvilágosítással, a lányok csak nevetgéltek a tenyerükbe, mivel a tanárnő láthatóan nagyobb zavarban volt, mint ők.

Bár a tizenévesek hamar rákapnak a szexre, amerikai vizsgálatok szerint ez nem csupán a kéretlen gyermekáldás és a nemi úton terjedő betegségek miatt veszélyes. Aki ugyanis 13-14 évesen már belekóstol a nemi élet örömeibe, negyvenéves korára belefásulhat az egészbe, s már kevéssé villanyozza fel a házasélet…

Ezek is érdekelhetnek