Figyeljünk, hogy elkerüljük a mérgezést!

Bő héttel ezelőtt olvashattunk róla, hogy egy becsehelyi család négy tagját kellett kórházba szállítani gombamérgezés miatt. A hűvösebbre forduló, csapadékosabb időjárás kedvez a gombák szaporodásának, ami egyúttal a mérgezések számának növekedését is jelenti.

Család-otthonKirály Farkas2013. 10. 03. csütörtök2013. 10. 03.

Kép: budapest fény utcai piac lakossági gombavizsgálat szakértő ellenőrzés 2013 09 17 Fotó: Kállai Márton

Figyeljünk, hogy elkerüljük a mérgezést!
budapest fény utcai piac lakossági gombavizsgálat szakértő ellenőrzés 2013 09 17 Fotó: Kállai Márton

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához (OKBI ETTSZ) az idén eddig 83 (évente átlagosan 100-200) esetről érkezett bejelentés, ezek között volt 35 gyermek is, akik a szabadban megkóstolták a gombát.

A gombamérgezés tüneteinek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Lapunk hasábjain bemutattunk már számos ehető és mérgező, könnyen azonosítható gombát – ezúttal néhány tévhitet szeretnénk eloszlatni.
Ezüstkanálpróba. Eszerint a mérges gomba levében az ezüst megfeketedik. Óriási tévedés! Az ezüst evőeszköznek létezik egyfajta konyhai mérőműszer szerepe: a romlott (nemcsak gombás) ételben képződő kéntartalmú vegyületekkel érintkezve valóban megfeketedik. Ám a különféle gombamérgeket NEM mutatja ki.

Forrázva ehető lesz. Természetesen ez sem igaz. Létezik ugyan pár mérges gomba, mely forrázva elveszíti mérgező hatását vagy erős ízét-szagát (például a szürke tölcsérgombát és a sárga korallgombát is szokás leforrázni), de a gyilkos galóca és a többi mérgét így nem lehet hatástalanítani.

Változik a színük. Elterjedt tévhit az is, miszerint a mérges gombák arról ismerhetők fel, hogy a színük megváltozik. A színváltás leginkább a vargányákra/tinórúkra jellemző, de ez nem mérvadó: akadnak köztük színváltó finomságok és színtartó hánytatók egyaránt. A lemezes gombák közt pedig ritka a színváltozás – így a nagyon ízletes vöröses nyálkásgomba narancsszínű húsa főzés közben lila lesz, viszont a gyilkos galócáé nem változik.

Főzéssel elpárolog. Vannak olyan gombák (például a gyűrűs tuskógomba, a szőrgombák), melyeknek a méreganyagai különböző idejű főzés alatt lebomlanak. De ezek a kivételek, amelyek erősítik a szabályt: a mérgező gomba főzve is mérgező marad.

Lehúzzuk a kalapja bőrét. Ugyan miért sűrűsödne egy gomba mérge a kalapja bőrében? A félreértésben talán a tinórúk és a csigagombák a hibásak, melyeknek ragacsos kalapbőrét valóban ajánlott lehúzni elkészítés előtt.
Csiga rágta, nem mérges. Érdekes következtetés: ha a csigát nem öli meg, velünk miért végezne? Csakhogy a csiga nem ember, mások a szervei, így például sosem szenvedhet májkárosodást a papsapkagombától, mivel hogy nincs mája.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek