Gyógyítható lesz a hasnyálmirigyrák?

Elképesztő történet: amit az orvostudomány eddig nem tudott megoldani, azt egy 15 éves gimnazista megtette! Az amerikai tinédzser két éve, családja közeli barátjának elvesztése óta az interneten kutatott a hasnyálmirigyrák után. A statisztikai adatok ijesztőek: e rákfajtát az esetek 85 százalékában későn diagnosztizálják, amikor a túlélés esélye már kevesebb 2 százaléknál. Jack Andraka megoldást keresett arra, hogy a betegség már korai szakaszában kimutatható legyen. Hihetetlenül hangzik, de sikerült neki!

Család-otthon2013. 11. 07. csütörtök2013. 11. 07.

Kép: Jack Andraka, inventor, at TED2013: The Young, The Wise, The Undiscovered. Wednesday, February 27, 2013, Long Beach, CA. Photo: James Duncan Davidson, Fotó: James Duncan Davidson

Gyógyítható lesz a hasnyálmirigyrák?
Jack Andraka, inventor, at TED2013: The Young, The Wise, The Undiscovered. Wednesday, February 27, 2013, Long Beach, CA. Photo: James Duncan Davidson
Fotó: James Duncan Davidson

Amikor mélyebben beleásta magát a témába, gyorsan kiderült számára, hogy a hasnyálmirigyrák kimutatására egy hatvanéves és nagyon drága módszert alkalmaznak, mely ráadásul az esetek 30 százalékát észre sem veszi. Jack ekkor döntötte el, hogy megpróbál olcsóbb és hatékonyabb tesztet kifejleszteni.

A hasnyálmirigyrák diagnosztizálásához a vérben található rengeteg fehérje közül az egyik, a mezotelin apró eltérését kell kimutatni. Így nem kis fába vágta a fejszéjét, de kitartónak bizonyult. A Google és a Wikipédia használatával minden fontosabb adatot megszerzett, majd az egyik biológiaórán jött az ihlet, hogy a fehérjékkel kapcsolatba lépő antitestekkel egyesítse azt, amelynek szintje magasabb a hasnyálmirigyrákban szenvedőknél.

Ezek után a rákteszt prototípusát már pofonegyszerűen előállíthatta: egy kis vízbe öntött nanocsöveket (igen apró, nano méretű, belül üres, henger alakú anyagszerkezetek, melyek falát azonos vagy különböző, egymással kovalens kötéssel – amikor az atomok közös vegyértékkel rendelkeznek – összekapcsolódó atomok alkotják), hozzáadta a megfelelő antitesteket, mindezt összekeverte, belemártott egy papírcsíkot, majd megszárította. A terv kidolgozásához viszont laboratóriumra volt szüksége, így 200 professzornak küldött e-mailt, hogy engedélyt kérjen a profi laborja használatára. 199 elutasítást és 1 meghívást kapott. A legutóbbit kihasználva, hét hónapnyi munkával kifejlesztette a végleges verziót. Ezekért sorra kapja az orvosi díjakat: a 3 centbe kerülő vékony tesztcsík ugyanis öt perc alatt majdnem 100 százalékos hatékonysággal kimutatja a hasnyálmirigyrákot, méghozzá annak korai fázisában is, amikor a túlélés esélye csaknem teljes mértékű!

A teszt segítségével hasonló eredmények érhetők el a petefészek- és tüdőrák felderítésében is. A fiú szerint pedig más antitesteket használva a világ összes betegsége – így például az AIDS is – könnyebben kimutatható.

Jack Andraka hangsúlyozza, hogy az internet segítségével minden lehetséges: – Meg lehet osztani az elméleteket, nem kell sokdiplomás professzornak lenni ahhoz, hogy az ötleteinket értékeljék. Az internet semleges terület, ahol nem számít az ember kinézete, kora és neme, csak az ötletei. Rájöttem, a világháló nem arról szól, hogy közösségi oldalakra ostoba képeket rakjunk fel magunkról, hanem megváltoztathatjuk a világot!

Ezek is érdekelhetnek