Újabb Aranyanyukat díjaztak

Idén harmadik alkalommal is hat civil nő vehette át a Richter Aranyanyu Díjat a november 22-i díjkiosztón. A díj mellé járó 200 ezer forintot pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos kategóriákban ítélték oda.

Család-otthonKovács Réka2013. 11. 22. péntek2013. 11. 22.
Újabb Aranyanyukat díjaztak

Olyan nőket díjaztak, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, munkájuk nélkülözhetetlen, és megérdemlik, hogy sikereik országos nyilvánosságot kapjanak. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Idén azonban nemcsak az Aranyanyukat jutalmazták, a Richter Aranyanyu Díj megkapta ugyanis az év pr-projektjéért a kommunikációs szakma egyik legnagyobb elismerését, a Prizma Kreatív Pr Díjat.

A díj jogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy ebben az évben is több mint 250 jelölés érkezett, akik közül kiválasztották azt a 12 remek nőt és egyben felemelő történetet, amelyre a közönség is szavazhatott a Nők Lapja Cafe oldalán. Végül 43 ezer közönségszavazat és a hattagú zsűri döntése alapján állt össze a díjazottak névsora.
A már összeszokott zsűri, Dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Dobó Kata színésznő, és a „házigazdák”, Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója, valamint Rácz Zsuzsa író most is azokat a nőket keresték, akiknek személyisége és elhivatottsága példaértékű lehet valamennyiünk számára.

A pedagógus kategória idei zsűri díjazottja Debre Istvánné óvónő, aki 20 éve hozta létre Csepelen azt az óvodát, ahol a nehéz helyzetben lévő roma gyerekek intenzív fejlesztése zajlik, olyan komplex módon, hogy a szülőket is bevonják az együttműködésbe.

A kategória közönségdíjasa a vecsési Tóthné Almássy Monika kórházpedagógus lett, akire több mint 4000 szavazat érkezett. A kórházpedagógus szakma Magyarországon sajnos még nagyon kevéssé ismert, holott az iskolából hosszabb időre kimaradni kényszerülő gyerekek tanulásának támogatása nélkülözhetetlen feladat, ráadásul életmentő lehet a betegséggel folytatott küzdelemben. Mónika reményt és jövőképet ad a gyerekeknek és a szülőknek a legnehezebb időszakokban, életvidám hozzáállásával és játékos módszereivel mindvégig azt tartja szem előtt, hogy mi a legjobb a gyerekeknek.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória idei zsűri díjazottja Szabolcs Judit szigetmonostori gyógytornász, aki édesanyja korai betegsége okán döntött pályája mellett. Judit a hozzá forduló gyerekek szüleinek terápiáját is feladatának tartja. Története, amelyben egy fogyatékossággal született, ma már paralimpikon úszó lány örökbefogadását is segítette, különös érzékenységre és példaértékű humanista attitűdre vall.

Ebben a kategóriában a közönség Pektor Gabriellát zárta leginkább szívébe, a Fóton élő gyógytestnevelőre több mint 5000 szavazat jött. Húsz éve segíti rákos gyerekek testi-lelki rehabilitációját, emellett óvodában is tart mozgásjavító tornát gyerekeknek. Gabriella kidolgozója egy speciális mozgásprogramnak, a Pek-tornának, de egykori betegei és hozzátartozóik azért is hálásak neki, mert „visszaadja a hitüket és az életkedvüket”.

A Richter Aranyanyu Díj 2013-as orvos kategória zsűri győztese a budapesti Dr. Máttyus Anna gyermekpszichiáter, aki maga is 7 gyermek édesanyja. A doktornő szemlélete és tevékenysége nagyban hozzájárul a pszichiátriai problémákkal kapcsolatos társadalmi előítéletek megszüntetéséhez. Különleges érzékenysége és több évtizedes szakmai tapasztalata a gyerek- és serdülőkorú betegek szüleinek is biztos támaszt jelent. A kategória közönségdíjasa a szintén budapesti Dr. Kelen Kata gyermekgyógyász, aki szakmai hitelessége mellett bátor és életvidám kommunikációjával győzhette meg a szavazókat, több mint 6000 voksot begyűjtve. A vesetranszplantáción áteső gyerekek és családjaik olyan komoly pszichés vezetést igényelnek, amelyben a fiatal doktornő partnerként és egyben barátként is jelen van.
 

Ezek is érdekelhetnek