Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nemcsak a mókusok, madarak eledele a fenyőmag, az őskortól kezdve az ember is fogyasztotta. Följegyzések bizonyítják, hogy az ókori római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott, de nem volt ismeretlen a keleti kultúrákban és az amerikai indiánok körében sem. Mivel sok benne a zsír és emiatt hamar avasodik, mézben tartósították.
De nézzük közelebbről: hol is „lakik” a fenyőmag? Sokan tudjuk, hogy a tobozban, de hogy mi is ez a furcsa képződmény, azt már kevesebben. Kezdjük ott, hogy a nyitvatermő fenyők nővirága az úgynevezett tobozvirágzat, mely a növekedése és érése során elfásodik (vagy húsossá válik). E virágzatból a megtermékenyülése után fejlődik a toboz (termés), ami egy központi tengely körül csigavonalban elhelyezkedő termő és meddő pikkelylevelek összessége. (A mag a pikkelylevelek tövén rejtőzik.) Ez a toboztermés a fenyők ékessége, alakjuk és méretük igen változatos, az egyes fenyőfajokra jellemző. A jegenyefenyők tobozai például katonásan fölfelé állóak, míg a lucoké éretten csüngő, és már a második évben lehullik. A hosszútűs fenyők jellemzője a kiszélesedő végű pikkelylevelekből álló toboz, ami három év után szintén lehullik. A cédrusokon különös, hordó alakú tobozok fejlődnek, míg a hamisciprusok és tujafélék tobozkái csak alig borsószemnyi méretűek. Jellemző az is, hogy többnyire a nagyra nőtt, koros fenyőfák fejlesztenek tobozokat, kivéve az arizóniai jegenyefenyőt, amely már fiatalon is bőségesen terem.
Ami pedig a tobozméreteket illeti, ebben minden bizonnyal a Kalifor¬niában honos fenyőféle, a Pinus cuolteri a rekorder: tobozának hossza a 40 centit, súlya pedig a 3,5 kilót is elérheti. (Nem véletlenül hívják errefelé „widowmakers”-nek, azaz özveggyé tevőnek, mert ha egy ilyen a 25-30 méter magas fa tetejéről az ember fejére pottyan, hát egykönnyen nem felejti…) Európai viszonylatban a Földközi-tenger vidékén (és az Atlanti-óceán nyugati partvidékén) élő tengerparti fenyő, a Pinus pinaster a csúcstartó a tekintélyes, 20 centi hosszúságot is elérő tobozaival.
Noha számos fenyő magja ehető, ízletességben (és így keresettségben is) a mandulafenyő (Pinus pinea) magjának nincs párja. Ez a mediterrán tájakon élő, 25-30 méteres magasra növő, jellegzetes ernyőforma koronájú fa október és április között érleli magvait, ekkor kell begyűjteni, ami ilyen magasságban nem kockázatmentes vállalkozás. Ezért is olyan drága, no meg azért, mert a magot kézzel kell kipiszkálni a tobozból. Ha ez nem megy, sütőbe teszik, úgy pattogtatják ki, majd pedig leforrázzák, így kapják a napraforgómaghoz hasonló, de annál nagyobb, hosszúkás fenyőmagot, mely már fogyasztható.
PIRÍTVA AZ IGAZI. A fenyőmag jelentős antioxidáns-forrás, telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag. Sok benne a kálium és a magnézium is, mindezek miatt hatékonyan segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Használhatjuk sütemények díszítésére, szórhatjuk salátára, sós és édes süteményekbe, de adhatjuk hús- és halételekhez is. Hűtőszekrényben egy hónapig is eláll. Íze megpirítva (például száraz serpenyőben vagy néhány percig sütőben tartva) jön elő igazán.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu