Salátaszüret az űrben

Bizakodásra adnak okot a Nemzetközi Űrállomásról érkező hírek. Az ISS lakói leszüretelték a jó ideje zajló kozmikus agrikulturális kísérlet eredményét: az űrállomáson termesztett zöldborsót, búzát és japán fejes salátát. Nemcsak learatták, de megvizsgálták és meg is kóstolták, s arra jutottak, hogy emberi fogyasztásra alkalmas.

Család-otthon2014. 02. 19. szerda2014. 02. 19.
Salátaszüret az űrben

A kísérlet következő fázisában az űrállomás Lada nevű melegházában rizst, paradicsomot és kaliforniai paprikát fognak termeszteni (a képen látható „űrsaláta” még nem fenn termett), illetve egy fűfélét, aminek a genomját már sikerült megfejteni. Ez azért fontos, mert így genetikai szinten ellenőrizhetik, milyen változásokat okoz a növényekben, ha a megszokott környezet helyett az űrállomás mikrogravitációjában növekednek.

A nagyobb hozamokkal kecsegtető űrbeli növénytermesztés a jövő űrutazásainak egyik központi problémája. Egyrészt táplálékforrást nyújtana az űrhajósoknak, másrészt az oxigéntermelő fotoszintézissel segítene az elhasználódott levegő frissítésében, harmadsorban a trágyázásukkal az űrhajósok ürülékének hasznosítása is megoldódna.

Az ISS-re jelenleg a rendszeresen közlekedő teherűrhajó-járatok hordják az élelmiszer-utánpótlást az asztronautáknak. Ha növénytermesztéssel sikerülne többé-kevésbé önellátóvá tenni egy-egy állomást vagy űrhajót, az óriási akadályt hárítana el az állandó Hold-bázis építése vagy a Mars-expedíció elől. A hosszú távú űrutazásoknál ugyanis a jelenlegi felkészültséggel az űrjárműnek több hónapra vagy évre elegendő élelmiszerkészletet kellene magával vinnie, ez óriási pluszrakománytömeget és térfogatot jelent, ami sokkal nagyobb teljesítményű hajtóművet igényel.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek