Eddig tízet üldöztünk - itt a tizenegyedik

Ajánlott volt, június végétől pedig kötelező lesz a középfül-, arcüreg-, tüdő-, mellhártya- és agyhártyagyulladás ellen védő oltás.

Család-otthondiju-2014. 04. 16. szerda2014. 04. 16.

Kép: gyerek orvos beteg háziorvos ellátás gyógyítás vizsgálat oltáshoz egészségügy 2011 06 02 Fotó: Kállai Márton

Eddig tízet üldöztünk - itt a tizenegyedik
gyerek orvos beteg háziorvos ellátás gyógyítás vizsgálat oltáshoz egészségügy 2011 06 02 Fotó: Kállai Márton

A pneumoccocus baktérium elleni vakcinát a június 30. után megszülető csecsemők kapják majd meg. A védőoltást – annak ellenére, hogy nem volt kötelező – szinte valamennyi két éven aluli gyermek megkapta.

A pneumococcus baktérium elsősorban cseppfertőzéssel terjed, csecsemők és kisgyermekek között. A megelőzés érdekében 2008 óta ajánlják fel a háziorvosok a szülőknek a három adagból álló, ingyenes oltást, amelyet először két hónapos korban adnak be, majd nyolc héttel később újra. Az utolsó tűszúrást tizenöt hónapos korukban kapják a kicsik.

A rendelettel tizenegyre emelkedett az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások száma. Szeptemberben pedig újabb vakcinával növekszik az ajánlott szurik száma: a tizenkét évesnél idősebb lányoknak ingyen adhatják be a humán papillomavírus (HPV) elleni szert a házi- és iskolaorvosok. A HPV a méhnyakdaganatok kialakulásáért felelős vírus.

Ezek is érdekelhetnek