Egy bűvös betűszó

Magyarországon naponta 1,9 millió italos kartondoboz lel gazdára – majd kerül másnap a szemétbe –, nem kis mértékben terhelve ezzel környezetünket. De mit tehetünk mi, fogyasztók a kisebb felhasználásért? Hiszen a benne rejlő termékekre szükségünk van. Többet, mind gondolnánk!

Család-otthonHardi Péter2014. 06. 17. kedd2014. 06. 17.

Kép: italos karton gyűjtő program környezetvédelem tudatos nevelés óvoda ökológiai lábnyom doboz csomagolás 2011 10 25 Fotó: Kállai Márton

Egy bűvös betűszó
italos karton gyűjtő program környezetvédelem tudatos nevelés óvoda ökológiai lábnyom doboz csomagolás 2011 10 25 Fotó: Kállai Márton

Mindenekelőtt: csak a szükséges mennyiséget vásároljuk meg.

Ha vásárláskor italos kartondobozba csomagolt tejet vagy gyümölcslevet teszünk a kosarunkba, érdemes a dobozon az FSC betűhármast keresnünk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a csomagolás alapanyagának háromnegyedét kitevő papír bizton olyan fából készült, amely felelősen művelt erdőből származik. Egyebek között ez is elhangzott a június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából az egyik csomagolóanyag-gyártó cég sajtótájékoztatóján.

De amíg Magyarországon egyelőre csak a dobozok 2 százalékán található az angol eredetű betűszó, addig Svédországban például már szinte mindegyiken. Az aránytalanságnak az is az oka, hogy bevezetése nálunk csak az elmúlt évben kezdődött – s a felhasználók csak ezekben a hónapokban ismerkednek a kezdeményezéssel.

Vásárláskor egyéb szempontokat is érdemes fontolóra venni. Ha a településünkön ismerünk olyan gazdát, aki házi tejet ajánl vételre, feltétlenül éljünk a lehetőséggel! A dobozos gyümölcslevek helyett a gyümölcs termelése – netán vásárlása – s abból a szörp készítése sem ördöngösség. Ha erre sincs módunk, akkor a termelői piac valamelyikén bizton kapunk alapanyagot, amiből innivalót készíthetünk.

Az italos kartondobozokba csomagolt áruk csak akkor kerüljenek a polcunkra vagy a hűtőbe, ha e lehetőségek egyike sem áll a rendelkezésünkre. Ebben az esetben viszont keressük az FSC betűszót a dobozokon! Hiszen a gyártókat mi sem készteti jobban a környezetet kímélőbb termékek előállítására, mint a fogyasztók igénye. Ezt követően már csak egy feladatunk marad: a kiürült italos kartondobozt feltétlenül vigyük a gyűjtőbe, hogy azt újra fel tudják használni.

Ezek is érdekelhetnek