Ez tényleg csodabogyó!

Napjainkban, amikor a „termékek” megszámlálhatatlan sokasága vesz körül bennünket, könnyen osztják a csodás jelzőt a kereskedők. Így kiáltják ki csodabogyónak például a homoktövis gyümölcsét, vagy a kínai ördögcérna (Lycium) termését, a goji bogyót. De akkor milyen jelzőt ragasztanának a málnára, ami tényleg valódi csoda! Már maga a virága is, melyben 100-200 aprócska termő foglal helyet, amiből csak akkor lesz gyümölcs, ha ennek a fele (a méhek által) megtermékenyül. Ami az esetek többségében bekövetkezik.

Család-otthonValló László2014. 06. 27. péntek2014. 06. 27.

Kép: málna szedés szüret kert termés betakarítás vödör derékra erősítve 2014 06 15 Fotó: Kállai Márton

Ez tényleg csodabogyó!
málna szedés szüret kert termés betakarítás vödör derékra erősítve 2014 06 15 Fotó: Kállai Márton

Lehetőleg nyersen és frissen fogyasszuk, mert sokféle jótékony hatása így érvényesül igazán. Vitaminjai, antoxidáns hatású színanyagai, a benne lévő gyümölcscukor, valamint ásványi sói teszik szerfölött üdítővé. Nem mellékesen pedig karbantartja a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, mérsékli, kordában tartja a menstruációs zavarokat.

A málnafajták június közepétől heteken át folyamatosan érlelik gyümölcseiket, mely időszakban különösen vízigényesek. Így ha módunk van rá, rendszeresen öntözzük az ültetvényt, amit a növény nagyobb bogyómérettel, több terméssel hálál meg. Soha ne a tűző napon, hanem mindig este vagy reggel szedjük, és éretten, mert nem utóérő. (Szabaddá teszi a két kezünket, s így szaporábbá a szüretet, ha a derekunkra egy övvel kis műanyag vödröt erősítünk, és abba szedjük a bogyókat.)

Az érett gyümölcsöt három ujjunkkal megfogva, könnyen leválaszthatjuk a vacokkúpról. A leszedett termést lehetőleg egy napon belül dolgozzuk fel. (Egyes szemeket a poloska meglátogat, és hátrahagyja kellemetlen szagú váladékát, ami azonban ártalmatlan.) A frissen szedett málna legfeljebb két napig tárolható a hűtőben, de érdemes közben is figyelni, s a megpenészedett szemeket folyamatosan eltávolítani. Gyümölcsünk mélyhűtésre is kiváló.