Festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat - Térkép alapján figyelik

Lajstromba vett jegyek - Hazánkban évente csaknem négyszáz áldozatot követel a melanóma, azaz a festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat.

Család-otthonSzabó Kata2014. 06. 19. csütörtök2014. 06. 19.
Festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat - Térkép alapján figyelik

A bőrrák gyakorisága rohamosan nő világszerte, ráadásul a 20-30 évesek körében ez a leggyakoribb daganatfajta. Pedig mint azt a Magyar Dermatológiai Társaság (MDT) minapi rendezvényén a szakértők elmondták: idejében felismerve, e rákfajta jó eséllyel gyógyítható. Dr. Lengyel Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, bőrgyógyászonkológus tájékoztatása szerint itthon évente mintegy 2100 új esetet regisztrálnak, s a statisztikák szerint öt betegből egy meghal. Az esélyeket jelentősen javítaná a korai felismerés: magunk is rendszeresen vizsgáljuk meg a rajtunk található anyajegyeket. Ehhez azonban ismernünk kell a saját bőrünket, hogy feltűnjön, ha új folt, anyajegy jelenik meg valahol. Az is jelzi a veszélyt, ha a már meglévő anyajegyünk begyullad, viszketni, nedvedzeni, netán vérezni kezd. Ráadásul a rejtettebb területeket is figyelni kell, mert a melanóma a fejbőrön, a talpon, a lábujjakon, a fül mögött, sőt ritkán a szemen és a nyálkahártyákon is előfordulhat.

Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetnünk a bőrünket. A legelső kockázati tényező a napfény, az UVA- és UVB-sugárzás, a szoláriumozás. A legnagyobb probléma, ha leégünk – erre egyértelmű bizonyíték, hogy Észak-Európában kiemelkedően magas a bőrrákos esetek száma. A fehér bőrű, naphoz nem szokott skandinávok évente egyszer-kétszer nyaralni utaznak, és ott gyakran leégnek, feltehetően ezért gyakoribb náluk a melanóma.

Bár az utóbbi években sok szolárium EU-konform csövekkel hirdeti magát, és a D-vitamin-hiányra hivatkozva egészségesnek tünteti fel a szolgáltatását, dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, az MDT elnöke, a Szegedi Tudományegyetem tanára felhívja a figyelmet: a szolárium sugarai éppen olyan károsak, mint a napsugárzás. A D-vitamin-hiány pedig korántsem akkora probléma, mint a bőrrák.

A hiányzó D-vitamint megfelelő étkezéssel vagy táplálékkiegészítőkkel könnyű pótolni. A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy az interneten vagy akár fizetett újsághirdetésekben gyakran félremagyarázzák a tudományos eredményeket.

Manapság sok bőrgyógyász digitális dermatoszkóppal, vagyis olyan eszközzel vizsgálja a bőrt, amely lefényképezi és kielemzi az anyajegyeket – de a szakértők elmondták: a tapasztalt szakember a hagyományos eszközökkel is képes felismerni a kóros elváltozásokat. A legfontosabb tehát, hogy ha bármilyen változást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. S ha a veszélyeztetett kategóriába tartozunk – sok az anyajegyünk, fehér a bőrünk, vagy a családunkban fordult már elő melanóma –, rendszeresen járjunk szűrésre.

Ezek is érdekelhetnek