Tekervényes kürtőskalács-sors - az első kísérlet sikertelen

Kürtőskalács, így szeretlek. - Sajátos süteményünk, a kürtőskalács előállításának egyik titka a kolbászvékonyra metélt kelt tészta hosszúra nyújtása – igényes munka. Hungarikummá való előlépése hasonlóan nyújtósnak ígérkezik.

Család-otthon(kas)2014. 06. 24. kedd2014. 06. 24.
Tekervényes kürtőskalács-sors - az első kísérlet sikertelen

Néhány nappal ezelőtt a kürtőskalácsnak mint hagyományos különleges terméknek a bejegyzését a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította. Indoklása nem bonyolult: eszerint a Nemzetközi Kürtős Kalács Szaktestület által benyújtott kérelem nem felelt meg a jogszabályoknak és a szakmai követelményeknek.

Bizonyos uniós jogszabályok, teljesen logikusan, nem engedélyezik az ilyen lazán meghatározott termékek bejegyzését „valamikumként” – így nem lehet hagyományos különleges termék például a bundás kenyér vagy a limonádé.

Hogy mi lesz a kürtős sorsa, nem tudni – tekervényesen alakul, mint a sütemény maga. A nemzetközi testület székelyföldi tagjai azt sem tartják kizártnak, hogy Romániában szerezzenek védettséget a tekert eledelnek – ami legalábbis zavarba ejtő lenne.

Pedig a Hungarikum Bizottság nem zárkózik el a kürtős minősítésétől – egyrészt arra kérik a szaktestületet, hogy bizonyítsa, civil szervezetként valóban jogosult kérni a termék bejegyzését mint hungarikumot, másrészt pedig elvárják a hiányos iratok, adatok pótlását. Remélhetőleg a probléma megoldódik, mielőtt kürtőskalács-bojkottba torkollana – sokunknak hiányozna a vásári csemege.

Ezek is érdekelhetnek