Tényleg véget ér a nőiesség ötven körül?

Klimax után vége mindennek? - Nemcsak testi, lelki tünetekkel is jár a változó kor, és sok nő viseli nehezen ezt a változást. Mások meg úgy tekintenek rá, hogy egy gonddal kevesebb, innentől kezdve már nincs szükség a nőgyógyász tanácsaira. Tényleg véget ér a nőiesség ötven körül?

Család-otthonL. G.2014. 06. 12. csütörtök2014. 06. 12.

Kép: Image: 0007669101, License: Rights managed, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot

middle aged woman
Image: 0007669101, License: Rights managed, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy
Fotó: Profimedia-Red Dot

A nő nem attól lesz nő, hogy hormonjai vannak meg havi ciklusa, hanem attól, hogy nőként éli az életét – magyarázza dr. Templom József nőgyógyász szakorvos. Ehhez hozzátartozik, hogy ad a külsejére. A szexualitás ugyanolyan fontos lehet, mint azelőtt, hiszen az orgazmuskészség nem csökken az életkorral. Bizonyos anyagcsere-folyamatok megváltoznak, ezért érdemes áttérni a minőségi táplálkozásra, fokozottan megfelelni a szervezet mozgásigénynek. Jobban oda kell figyelni a D-vitamin és a kalcium bevitelére is.

A változókor ideje a nyolcvanas évtizedben a 40. év körül volt, azóta eltolódott az ötvenes évekre. Templom doktor tapasztalatai szerint az 1965 után született hölgyeknél újabban megint korábban kezdődik, úgy 46–50 éves kor között. Ennek számos oka lehet: a tudomány még nem tisztázta, hogy az egészségtelen életmód, a környezeti terhelések vagy éppen a stressz mekkora szerepet játszik mindebben.

Sokan úgy vélik, hogy a klimax után nem kell nőgyógyászhoz járni, hiszen már nem veszélyeztettek. Azonban bizonyos rosszindulatú daganatos folyamatok gyakorisága a változókor után megnövekszik. Az emlő- és a méhtestrák előfordulása emelkedik, ezért 65 éves korig mindenkinek javasolt az évenkénti rákszűrés, hogy idejében felfedezhessék, ha kedvezőtlen folyamat indult el.

Ugyanez vonatkozik bizonyos hormonhiányos állapotokra is. Ma már elérhetőek a természetes, növényi alapú sárgatesthormonkészítmények.

Nem az ösztrogén hormon hiánya, hanem az ösztrogén progeszteron hormonok arányának változása okoz tüneteket változókorban. A hormonpótlással csökken a hőhullámok valószínűsége, javul a közérzet, s a szöveteknek is jót tesz. Mellékhatásuk nem ismeretes. Templom doktor arra is figyelmeztet: a nőgyógyászt 65 éves kor felett is érdemes 12 havonta felkeresni.

Ezek is érdekelhetnek