Vércsefészek a virágcserépben

Öt fiókát költött ki virágcserépben egy vörösvércse-pár egy budapesti panelház 10. emeletén. A házigazda fiatalember – akinek az erkélyét szemelte ki a védett ragadozómadár-pár – még a lakását is átrendezte a „beköltözők” érdekében.

Család-otthonK. G.2014. 06. 23. hétfő2014. 06. 23.
Vércsefészek a virágcserépben

A fészekre néző konyhaablakát pokróccal letakarta, hogy a mozgásával ne zavarja a madárcsaládot. Azt sem bánta, hogy a szülőpár abban a cserépben költötte ki az öt fiókáját, amelybe eredetileg miniparadicsomot akart ültetni.

A vércsék eleinte csak nézelődtek. Egy idő múltán aztán a fiatalember észrevett a cserépben egy tojást, ami mellé azután még négy érkezett, s valamennyi szerencsésen ki is kelt május közepén. Délidőben, ha odatűzött a nap, a madárszülők a szárnyukkal árnyékolták szépen gyarapodó fiókáikat, vadászni pedig váltva jártak délutánonként, hogy betömjék az öt nagyra tátott csőrt.

A kicsik azóta már kiröpültek, de a lakástulajdonos reménykedik, hogy jövőre is az ő cserepében alapít családot a vörösvércse-pár – mely évente csak egyszer költ és a fészekrakással nem sokat bíbelődik.