Könnyített hamuzás és egyéb extrák - Hol van már a tűz melletti nyársalás?

Hol van már a nyársalás a tábortűz mellett, a várakozás, hogy leégjen a fa és parázs legyen belőle… Napjainkban a korszerű gépekkel mindez felgyorsítható – ha akarjuk.

Család-otthonLengyel Gabriella2014. 07. 27. vasárnap2014. 07. 27.

Kép: Szürkemarha termék és állatbemutató apajpuszta eredetvédelem alatt álló élelmiszer őshonos fajta legeltetés feldolgozás és vendéglátás steak bélszín grill sütés 2013 08 29 Fotó: Kállai Márton

Könnyített hamuzás és egyéb extrák - Hol van már a  tűz melletti nyársalás?
Szürkemarha termék és állatbemutató apajpuszta eredetvédelem alatt álló élelmiszer őshonos fajta legeltetés feldolgozás és vendéglátás steak bélszín grill sütés 2013 08 29 Fotó: Kállai Márton

A sütögetésre alkalmas szerkentyűket több nagy csoportra oszthatjuk aszerint is, hogy faszén vagy gáz adja-e a hőt, netán elektromos készülékről van-e szó. Árban pedig a pár ezer forinttól akár a millióig minden kategóriában találhatunk az igényeinknek valót.

Az is szempont, hogy kinek mi az elegendő, fontos-e a formatervezett külső, továbbá az olyan extrák, mint például a melegen tartó. Ez utóbbiak persze már profi tűzhelyek sajátja.

A legelterjedtebb a faszenes grill. Talán azért kedvelik sokan, mert ezt használva az ételek jellegzetes füstös ízt kapnak. A legegyszerűbb faszenes grillsütők 4-5 ezer forintnál kezdődnek, 30-40 centis átmérőjű a rostélyuk, két-három fő vígan elsütögethet rajtuk.

A 10 ezer forint feletti készülékeknél már találunk olyan extrákat, mint a tároló vagy a kerék, a könnyített hamuzás és takarítás. A 30-40 ezer forintos kategóriában pedig nagy sütőfelülettel, állítható ráccsal is számolhatunk. A professzionális faszenes sütők szalagrendszerrel működve forgatják és mozgatják a húsokat, különböző szintmagasságú polcrendszerükkel többféle étel is elkészíthető

Az 50. születésnapját ünnepli a gömbgrill: az amerikai George Stephen találta fel. A mai készülékekkel nyitott fedéllel és zártan is grillezhetünk.

A PB-gázzal működő grillekből hamarabb kerül az étel az asztalra. Gyorsan eléri a sütési hőmérsékletet, s könnyen leállítható. Akkor sincs gond, ha az utolsó pillanatban kell valamit sütni. Olyat is választhatunk, amit közvetlenül a gázvezetékre ráköthetünk, s ezek között is vannak kisebb és nagyobb kapacitásúak. Árban 70 ezer forintnál kezdődnek. Ám az is igaz, hogy komolyabb karbantartást igényelnek, a tömítéseket, a fúvókákat rendszeresen kell ellenőrizni. Némely készülék vegyes tüzelésű, azaz gázzal forrósíthatjuk fel a faszenet.

Az elektromos grillezők nyújtják a maximális kényelmet: se a gázzal, se a megmaradt hamuval nem kell bíbelődni, télen a lakásban is használhatók. Érdemes megemlíteni a lávaköves grilleket, amelyeket gázégők fűtenek, de lávakövek segítik a munkát: hamar szétterítik a hőt és elnyelik a lecsepegő zsírt, így csökkentik a belobbanás és a szenesedés, továbbá az odaégés veszélyét (15-30 ezer forintért már kaphatók).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek