Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A zöldbabos bélest és a szászos zöldbabot ajánljuk olvasóinknak.
Kép: Zöldbabos béles 2010.07.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth
Zöldbabos béles
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt - só - ½ csomag sütőpor - tej - 10 dkg zsír vagy 13 dkg margarin
A töltelékhez:
- diónyi vaj - só - 2 pár virsli - 2 evőkanál zsemlemorzsa - 80 dkg zöldbab (vagy 1 üveges zöldbab) - 1 dl tejföl - 1 tojássárgája - 1 gerezd fokhagyma - tejföl a kenéshez - 10 dkg reszelt sajt
A lisztet összegyúrjuk a zsiradékkal, egy csipet sóval, a sütőporral és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy órát hűvös helyen pihentetjük.
Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A zöldbabot megtisztítjuk, összevágjuk, sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, a pirított zsemlemorzsához adjuk, és kevergetve együtt tovább pirítjuk.
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a karikákra vágott virslit, végül belekeverjük a tojássárgájával és az áttört fokhagymával elkevert tejfölt. A tésztát két cipóra osztjuk. Egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kikent tepsit. Rátesszük a tölteléket, és befedjük a másik, vékonyra kinyújtott cipóval. A tetejét tejföllel vagy tejjel megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal. A 160 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük.
SZÁSZOS ZÖLDBAB
1 kg zöldbabot pici sóval megfőzünk másfél liter vízben. Leszűrjük, és fél liter levet félreteszünk. 20 dkg húsos szalonnát apró kockákra vágunk, kipirítjuk, majd a megsült darabokat kivesszük a zsírból, hogy abban másfél evőkanál liszttel világos rántást készíthessünk. A félretett bablével felöntjük, visszatesszük bele a zöldbabot és a szalonnát. Ecettel, cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Húsok mellé köretként vagy hústalan egytálételként is megállja a helyét.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu