Egy kijevi magyar szerint a történelem szemétdombjára való Orbán Viktor
magyarnemzet.hu
Citromsavgyárat épít Szolnokon, majd Kazincbarcikán egy kínai vállalatcsoport – adták hírül a minap. A szolnoki gyárban évente 60 ezer tonna citromsavat állítanak majd elő, amihez 106 ezer tonna kukoricát használnak fel. Azt gondolhatnánk, hogy a citromsav citromból készül. Vagy mégsem? – kérdeztük Csizmeg István élelmiszermérnöktől.
– Az enyhén savas kémhatású citromsav számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, a citrusfélék pedig különösen nagy koncentrációban tartalmazzák. E vegyületet számos élelmiszerben alkalmazzák antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként. Az élelmiszer-adalékanyagok táblázatában E330 néven szerepel. A gyümölcsöknél, gyümölcstartalmú italoknál és ételeknél késlelteti e termékek oxigén hatására történő elszíneződését, barnulását – tájékoztat a szakértő.
A citromsavat 1784-ben Carl Wilhelm Scheele svéd kémikus izolálta citromléből. Az egyre fokozódó igények miatt azonban alternatív előállítási technológiákat is kifejlesztettek.
Több mint 100 éve tudjuk, hogy bizonyos penészgombák citromsavat termelnek. Először a Penicillium fajokban figyelték meg, majd rájöttek, hogy az Aspergillus niger is képes rá. Azóta a citromsavat biotechológiai úton legfőképpen e gombaféle segítségével állítják elő. (A „niger” a gomba fekete spóráira utal, emiatt feketepenésznek is nevezik.) Ez az eljárás az úgynevezett fermentáció, azaz erjesztés. A kémiai folyamat bizonyos szénhidrátok lebontásával jár, amit mikroorganizmusok (élesztők, penészek, baktériumok) végeznek, hogy saját élettevékenységükhöz energiát termeljenek. Erjesztéssel állítják elő többek között a sört, a bort és az antibiotikumokat, de a penicillint is. – A citromsavgyártásnál a szénhidrát a kukoricából származik, amit az Aspergillus niger gomba segítségével bioreaktorban – egy speciális keverő, erjesztő berendezésben – alakítanak át – magyarázza Csizmeg István. A citromsav az egyik legveszélytelenebb élelmiszer-ipari adalékanyag. Egyszerre akár 100 grammot is elfogyaszthatunk belőle, bár az íze ilyen mennyiségben nem túl kellemes. A citromsavat bioboltokban fehér, kristályos por alakjában vásárolhatjuk meg.
Jó hasznát vesszük a citromsavnak a háztartásban is. Remek környezetkímélő vízkőoldó, kitisztíthatjuk vele a kávé- és teafőzőket, vízforralókat. Vizes oldata folteltávolításra és fehérítésre is használható.
Edények, a mosogató- és mosdótálca, valamint a vécékagyló tisztításához szórjunk kevés citromsavat egy vizes szivacsra, cseppentsünk hozzá kevés mosogatószert, majd súroljuk át vele a tisztítani kívánt felületet.
magyarnemzet.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
kemma.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
borsonline.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu