Itt az idő egy jó kávéra - Segíthetünk?

A bab bora. - Talán meglepő, de Magyarország nem tartozik a jelentős kávéfogyasztó nemzetek közé. Itthon évente átlagosan két és fél kilogramm feketével beérjük, míg Szerbiában dupla ennyi a penzum. Nem is szólva a skandináv államokról, ahol 12 kilogrammot tesz ki az éves (fej)adag. A kávékultúra bölcsője: Jemen. Az első európai kávéház, a La Bottega del Caffé Velencében nyílt meg 1624-ben.

Család-otthonSzabó Zoltán Attila2014. 10. 30. csütörtök2014. 10. 30.
Itt az idő egy jó kávéra - Segíthetünk?

Nem jár messze a valóságtól, aki a kávézás szokásáról, a különféle kategóriákról értekezve a borkultúrával talál párhuzamot. A kávé arab szó, eredeti jelentése: „a bab bora”. Szongoth János, az Európai Speciális Kávészövetség magyarországi koordinátora már beszélgetésünk elején megjegyzi: aki jó kávét szeretne inni, nem árt, ha tudja, mely termőhelyről származik az adott portéka. – Ahogy a szőlőnél sem mindegy, hol termett a furmint, hiszen más minőséget képvisel a tokaji, mint az észak-alföldi változat, úgy a kávénál is kulcskérdés a termék eredete – sommázza.

A szakember szerint a kávé akkor ízletes, ha az alapanyag kitűnő, gondosan válogatták a szemeket, s azokat szakszerűen szárítják, pörkölik. – A kiváló főzet nyitja a friss pörkölés! – nyomatékosítja.

Ehhez Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-ipari szakértője hozzáfűzi, hogy fontos tényező a víz minősége, keménysége és a kávéfőző masina „tudása”, ereje. A felénk oly népszerű kotyogósért nem rajong: – Lórúgásszerű italt lehet vele készíteni, de a kávé aromája elvész…

Ezért azt tanácsolja, ne higgyünk a szupermarketek polcain fellelhető egyes kávék csomagolásán virító „Eltartható: 18 hónapig” feliratnak, mert biztosan hamis állítás! S figyelmeztet, hogy a kávé érzékeny a fényre, a melegre, helyes tárolása tehát kardinális kérdés.

Szongoth János és Dömölki Lívia egyetértenek abban, hogy bár a hazai fogyasztók többsége nemigen vesz róla tudomást, a kávét hűtőben illik tárolni, és sosem átlátszó üvegben. Egyébként pedig a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum, azaz légmentes csomagolást a magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek