Szeret sütni? Nem érti, mit rontott el? Íme, néhány konyhai trükk!

Balsikerű cukrászkodás. - Aki szeret új recepteket kipróbálni, megtapasztalhatja, hogy a végeredmény gyakran meg sem közelíti a képeken látott csodát. Ha néhány szabályra odafigyelünk, akkor süteményeink sikerülnek.

Család-otthonL. G.2014. 10. 29. szerda2014. 10. 29.

Kép: eger HESI hevesi sütőipari cég pékség pékárú liszt kenyér péksütemény sütés rétes 2013 11 12 Fotó: Kállai Márton

Szeret sütni? Nem érti, mit rontott el? Íme, néhány konyhai trükk!
eger HESI hevesi sütőipari cég pékség pékárú liszt kenyér péksütemény sütés rétes 2013 11 12 Fotó: Kállai Márton

Ahol nincs megadva minden hozzávaló grammra pontosan, azt a receptet felejtsük el. Fontos a tepsi mérete is, hiszen nem mindegy, milyen magas lesz a tésztánk. Ha nincs megfelelő méretű sütőedényünk, arányosítsuk az alapanyagokat.

A hőmérsékletre ugyanez vonatkozik. Ha nincs türelmünk a konyhában rostokolni, állítsunk be egy ébresztőórát, hogy jelezzen, amikor lejárt a sütési idő.

Ha púpos lett a torta, lehet, hogy sok a liszt a tésztában vagy a sütő volt túlságosan meleg a sütés kezdetekor. Ha repedés keletkezik, akkor a sütőporból tettünk bele a kelleténél többet, vagy ez esetben is túl magas volt a hőmérséklet.

Ha kemény a tészta, kevés benne a zsiradék vagy a cukor. Bosszantó, amikor a kevert süteményekben a gyümölcs lesüllyed a süti aljára. Ez megint a recept hibája, mert túl folyékony tésztát írt elő. A gyümölcsös sütemények több lisztet igényelnek, magukat a gyümölcsöket pedig vágjuk apróra és lisztbe forgatva tegyük a tésztába.

Előfordul, hogy a sütemény teteje már barnul, amikor a közepe még félig nyers. Ezt elkerülhetjük, ha letakarjuk alufóliával, bár akkor meg a gőzök nem távoznak. Jobb megoldás, ha dupla rétegben sütőpapírt helyezünk rá, melynek a közepére egy kisebb lyukat vágunk.

A kelt tészták sikerének kulcsa, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, a tojást is vegyük ki idejében a hűtőből. Használjunk friss élesztőt, amit langyos tejben futtassunk fel. A tészta kelesztéséhez a 25–28 fok közötti hőmérséklet az ideális. Ha géppel dagasztunk, akkor se keverjük a tésztát túl sokáig, mert kemény lesz és nem kel meg. Géppel öt perc alatt elérjük a szükséges állagot, kézzel negyed óra alatt a kalácstésztát is szépen kidolgozhatjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek