Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Két átok szokta sújtani a gyümölcstermelő gazdákat. Ha rossz a termés – és ha jó a termés. Ez utóbbi főként azért, mert a hirtelen megnövekedett mennyiséggel nem tudnak mit kezdeni. Döntő többségüknek nincs hűtőháza, ezért kiszolgáltatottá válnak a felvásárlóknak. Fel kellene dolgozniuk a gyümölcsöt, mondjuk szörppé – ám nagy mennyiségben ez ugyancsak emberes feladat. Ezen segít egy budaörsi házaspár, Fekete Ágnes és Barta Tamás találmánya: a mozgó léfeldolgozó.
Az egész kétszáz kiló fekete ribizlivel kezdődött – avatnak a történetükbe. Egyik évben Nógrád megyében járva szembesültek a gazdák gondjával. Akkor éppen fekete ribizliből termett ménkű sok, s maradt a termelők nyakán.
Gondolta a házaspár, értékesítenek belőle kétszáz kilót a lakóvárosukban – ám csalódtak, a macerás gyümölcs iránt alig mutatkozott érdeklődés. Akkor legyen belőle szörp! – gondolták. A kézi feldolgozás azonban nehézkesen indult – de Tamásból kibújt a gépészmérnök. Beszerzett egy közönséges centrifugát, s reggelre már az üvegekben feketéllett a lé. Na és mi volna, ötleteltek tovább, ha mindezt nagyobb léptékben tennék, és ott, ahol a gyümölcs megtermett?
Innen már nem volt megállás! Az elgondolást Tamás elújságolta egy gépgyártó cég vezetőjének, aki látott benne fantáziát. A kivitelezésre pályáztak, a feldolgozót megépítették s ősszel már csurgott belőle a lé a szabolcsi almásokban.
A négy ember által „etethető” találmány napi 20-25 mázsa bogyós, csonthéjas termény, alma, körte vagy zöldség feldolgozására képes. Mossa, zúzza, darálja, préseli a gyümölcsöt, majd a levét 75 fokra hevíti, és dobozba helyezhető zacskókba csomagolja. A késztermék adalékanyagok, tartósítószerek nélkül szolgálja az egészségünket. Ráadásként a gazdák nyakán sem marad munkájuk gyümölcse.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu