Karácsonyi ízajánló: Halvariációk ínyenceknek

A Szabad Föld karácsonyi dupla számának Ízajánló mellékletében bőséges és változatos ünnepi ételeket mutatunk be, hangulatos riportokkal. Alább az ilyenkor nagyon népszerű halételekből válogatunk.

Család-otthonVidék íze2014. 12. 20. szombat2014. 12. 20.
Karácsonyi ízajánló: Halvariációk ínyenceknek

A KARÁCSONYI MENÜSOR elválaszthatatlan része a hal, leginkább a ponty. Lepjük meg új ízekkel a családot, és a hagyományos halászlé-rántott hal páros helyett válasszunk a VIDÉK ÍZE fogásaiból. Elkészítésük egyszerű és gyors, a különleges köret vagy éppen a forma mégis ünnepivé varázsolja őket.
A keresztény hagyomány szerint a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tart. Az istenfélő emberek ezen a napon korábban csak zöldséges ételeket, gyümölcsöt és tésztafélét fogyaszthattak. A szigorú böjti fegyelmet csupán 1966-ban enyhítette VI. Pál pápa, azóta kaphat helyet a karácsonyi asztalon a hal is. A magyarázat a bibliai tanításból ered: amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbólumává vált. Nemcsak a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, hanem mindazokat, akik követik őt.
A karácsonyi halevés magyarázata a magyar néphagyományban is megtalálható: a gyors mozgású hal az ünnepi asztalt körülülő család előrehaladását serkenti, a halpikkelyek pedig bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek