Veszély a konyhában

Az élelmiszer-biztonságban nemzetközi riasztórendszer hívja fel a figyelmet a veszélyekre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány hírét a saját konyhánkban is hasznosíthatjuk.

Család-otthon(p. e.)2014. 12. 04. csütörtök2014. 12. 04.

Kép: szexi csirke Marquard media csapata Mediagrill főzőfesztivál Bp Bókay kert Fotó: Habik Csaba 2008 09 07

Veszély a konyhában
szexi csirke Marquard media csapata Mediagrill főzőfesztivál Bp Bókay kert Fotó: Habik Csaba 2008 09 07

- Az Európa tucatnyi országán végigvonult hepatitis A járványt fagyasztott bogyós gyümölcsök okozhatták – derítették ki. A leggyakrabban bolgár szeder és lengyel ribizli volt a ludas. A hozzáértők szerint a vélhetően szennyezett, netán mosatlanul eltett mélyhűtött gyümölcsöket csak forralás után szabad fogyasztani. A mélyhűtés ugyanis nem pusztítja el a kórokozót, a hepatitis A vírusa mínusz 20 Celsius-fokon is életképes marad. Tavaly hazánkban a háromszorosára nőtt a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Az enyhébb kategóriából emiatt átsoroltak minket a közepesen fertőzött országok közé. Mindennek oka, hogy többet utazunk külföldre, főleg a Földközi-tenger térségébe, itthon pedig a növekvő hajléktalanság miatt gyorsabban terjed a fertőzés.

- Divat manapság nálunk is sörösdobozra tenni és úgy ízletesre sütni, grillezni a csirkét. Ezzel csak az a baj – figyelmeztet a hatóság –, hogy a sörösdobozból a forró sütőben mérgező festékanyagok oldódnak a csirke húsába.

- Izraeli kutatóknak a Nature folyóiratban publikált vizsgálata szerint az élelmiszeradalékként is gyakorta használt kalóriamentes édesítőszerek káros hatásúak a bélflórára. A „műcukrok” glükóz-intoleranciát okozhatnak – ami pedig a cukorbetegség első fázisa. A fogyókúrázók közt is népszerű édesítőszerek gyakori használata hozzájárulhat az anyagcserezavarokkal küzdők számának növekedéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek