Aludjunk rá egyet!

MINDENKINEK VAN EGY álma – szólt a sláger. A kutatók szemügyre vették az éjszakai alvást, és a laboratóriumban kiderült: valójában mindenki álmodik, még az is, aki nem emlékszik rá.

Család-otthonPalágyi Edit2015. 01. 14. szerda2015. 01. 14.

Kép: UNITED KINGDOM - CIRCA 2002: The pastor's dream, 1793, by Johann Heinrich Fuseli (1741-1825), oil on canvas, 154x215 cm. (Photo by DeAgostini/Getty Images); London, Tate Gallery. (Photo by DeAgostini/Getty Images), Fotó: DEA PICTURE LIBRARY

The pastor's dream, 1793, by Johann Heinrich Fuseli (1741-1825), oil on canvas, 154x215 cm. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
UNITED KINGDOM - CIRCA 2002: The pastor's dream, 1793, by Johann Heinrich Fuseli (1741-1825), oil on canvas, 154x215 cm. (Photo by DeAgostini/Getty Images); London, Tate Gallery. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
Fotó: DEA PICTURE LIBRARY

Segítenek rendszerezni az átélt eseményeket, megkönnyítik a traumák feldolgozását az álmok – hívja fel a figyelmet dr. Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese. Főleg az alvás úgynevezett REM fázisában álmodunk, amikor a szemeink gyorsan mozognak, az agy pedig buzgón munkálkodik: a tanulásért és gondolkodásért felelős részek aktívak. Ha valaki kialvatlan vagy megzavarják az éjszakai nyugalmát, az előbb-utóbb zavart okoz.

Az álomképek segítenek összerendezni az új ismereteket, élményeket a régiekkel. A kutatók szerint olyan ez, mintha egy tapasztalati hálót szőnénk, ami mindig újabb szemekkel gyarapodik. Ha azonban valaki nehéz gyermekkort élt át, netán súlyos csapás érte, sok traumával kellett megküzdenie, akkor ez a háló „lyukacsos”: az új élményeket nehezebb beleszőni – ilyenkor következnek a rémálmok. A rossz fizikai állapotban lévők, a kevésbé iskolázottak és az anyagi gondokkal küzdők gyakrabban számolnak be szorongásos álmokról. Feldolgozási zavart okozhat például az alkoholizmus is – figyelmeztet a kutató.

Az idegrendszer számára megterhelő lenne, ha minden héten többórányi álomra kellene emlékeznünk. A legtöbb álmukat a fiatal nőknek sikerül visszaidézniük, ami a befelé irányuló figyelmüknek is köszönhető. Jobban emlékszünk az álmunkra, ha nem az óra zajára, hanem magunktól ébredünk. Sőt akadnak, akik rögtön feljegyzik az álomképeket, különben elfelejtenék azokat.

Régi vágyunk, hogy kiolvassuk a jövőt az álmokból, de erre ma sincs sok remény. – Nincs olyan módszer, amellyel fel lehetne fejteni az álmok egyértelmű jelentését. A konkrét élethelyzet, illetve a tapasztalatok birtokában azonban le lehet vonni következtetéseket. Az értelmezés tehát személyre szabott: nincs az az álmoskönyv, amely mindenkinek egyformán válaszokat ad – hangsúlyozza dr. Bódizs Róbert.

Annyi bizonyos: az álom hozzásegít, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz, a kihívásokhoz. Nem véletlenül mondjuk a nehéz döntések előtt: aludjunk rá egyet. Ha nem is a jövőről, de a születő döntéseinkről már előre is árulkodhatnak álmaink…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek