Árulkodó írásjelek

NINCS KÉT EGYFORMA kézírás, ez pedig már az ókorban is felkeltette a tudósok érdeklődését. Vajon tudomány-e a grafológia? Akarva-akaratlanul mi mindent árul el rólunk a kézírásunk?

Család-otthonLengyel Gabriella2015. 01. 22. csütörtök2015. 01. 22.

Kép: Grafológia íráskép iráskép kézírás kézirás keziras 2015.01.12. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Árulkodó írásjelek
Grafológia íráskép iráskép kézírás kézirás keziras 2015.01.12. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

– A grafológia a pszichológia, az írásfiziológia, a pedagógia eredményeit alkalmazó tudomány – mondja Tóthné Illés Zsuzsanna grafológus. – Kézírásunkból a szakértő pillanatnyi lelkiállapotunkat, s a jelenhez, múltunkhoz, önmagunkhoz való viszonyunkat is képes feltérképezni.

Látja, hogyan áll önbizalmunk, önértékelésünk, érzelmi életünk, milyenek szellemi adottságaink. Emellett írásunkból kiderül a jellemünk, másokhoz való viszonyunk, megbízhatóságunk, miként vezetői képességünk is. Az íráselemzés rámutathat erősségeinkre és a fejlesztendő területekre egyaránt. Mutatja a munkához való hozzáállásunkat, stressztűrő és konfliktuskezelő képességünket, sőt személyiségünk legbensőbb magja is feltárul.

Tudok-e csalni, ha megváltoztatom a kézírásom? – Nemigen: a grafológus látja a megtévesztési szándékot. Vannak olyan írásjellemzők, melyeket akarattal sem tudunk megváltoztatni. Érdemes mérlegelni, megkockáztathatjuk-e ezt új állásra pályázva, ahol alapvető elvárás például a megbízhatóság.

Ha változtatok az írásomon, az kihat a személyiségemre? – A kézírás változtatására irányuló igény máris sokat elárul valakiről. Üzletemberek, politikusok aláírásának szándékos megtervezése arra irányul, hogy energikusnak, ambiciózusnak lássuk, pozitív benyomást tegyen ránk. Az ilyen aláírás erősíthet bizonyos tulajdonságot, ami – ha nem idegen az egyéntől – beépül, automatizálódik.

A grafokontroll, a belső kontroll egyik formája a kézírásunkon keresztül is ezen alapul: ha valaki jó szellemi adottságok mellett gyenge önfegyelemmel rendelkezik, bizonyos írásjegyek lépésről lépésre történő megváltoztatásával, hosszú gyakorlással javíthat ezen.

A grafológiai elemzéshez legalább 15-20 soros szöveg megírása – több aláírással is ellátva – szükséges, a kézíró beleegyezésével. Ha egy munkahely kézzel írott önéletrajzot kér a pályázóktól, akkor grafológus véleményét is alapul veszik. A grafológus a pályaválasztásban, -módosításban is segítséget nyújthat. A párkapcsolati elemzés a két fél személyiségét, összeillőségét vizsgálja, de tagjaik írása alapján feltárható egy család vagy csoport dinamikája is.

A kézírás a modern technikai eszközök használatával kezd visszaszorulni. Bizonyára nem tűnik el teljesen sosem, hiszen a személyességét csak másolhatja a technika, s ez így lesz még egy jó darabig.

Ezek is érdekelhetnek