Felpörget és padlóra küld

LITVÁNIÁBAN MÁR MEGTILTOTTÁK a koffeintartalmú energiaitalok árusítását a 18 éven aluliak számára. Manapság az európai fiatalok kétharmada fogyaszt energiaitalt, egynegyedük legalább hetente négyszer.

Család-otthonSzabó Zoltán Attila2015. 02. 11. szerda2015. 02. 11.

Kép: Energia ital fogyasztás koffein bomba hell monster egészség táplálkozás 2015 02 03 Fotó: Kállai Márton

Felpörget és padlóra küld
Energia ital fogyasztás koffein bomba hell monster egészség táplálkozás 2015 02 03 Fotó: Kállai Márton

A helyzet súlyosságával két éve szembesült a világ, amikor az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal bejelentette: bizonyíthatóan hat ember haláláért felelős az egyik népszerű nedű. A botrányt annak a tinédzsernek a halála robbantotta ki, aki egyetlen nap lehajtott másfél liter energiaitalt. Ekkor hozták nyilvánosságra azt is, hogy a 16–25 évesek 12 százaléka napi szinten hörpöli a jelentős energiadózist ígérő italokat.

Hazánkban még az alacsonyabb jövedelmű háztartások tagjai sem ezen spórolnak, hiszen a megvásárolt mennyiség mind nagyobb hányadát ők hörpintik fel.

– Jó volna, ha valami módon sikerülne korlátozni az energiaitalok terjedését, ha mind nehezebben jutnának hozzá a fiatalok – mondja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője.

Míg 1 liter kóla 150 mg koffeint tartalmaz, ennél több található az energiaitalokban, emellett az összetevői közé tartozik a taurin vegyület is, ami tovább fokozza a kétes felpörgöttséget. Gyakori eset, hogy az energiaitaltól a kiskorúnak szívritmuszavara támad.

Azok a cégek, amelyek nem akarnak vitába szállni a koffeint ellenzőkkel, „trükkökkel” élnek. Például az adott ital összetevőinek listáján – koffein helyett – a kávé- vagy a teaszármazék kifejezést használják, más esetben a teobromint (a csokoládé főalkaloidját) adják a termékükhöz. Dömölki Lívia azt tanácsolja: kerüljük a mesterséges színezékeket és édesítőszereket: mivel a gyerekek testsúlya kisebb, az emésztésük gyorsabb, ezért az adalékanyagok nagyobb mértékben terhelik a szervezetüket.

Márpedig az energiaitalok ilyesmikben is bővelkednek. S ne feledjük: már maga az elnevezés is félrevezető, hiszen az energiaital nem ad energiát! A szervezetet becsapva, rövid időre egyszerűen csak feldobottságérzést kelt bennünk…

Ezek is érdekelhetnek